Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:55 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Există fotografii care ar putea face dovada existenţei închisorilor secrete CIA în România

ro

28 Jun, 2015 13:35 887 Marime text
Administraţia SUA deţine aproximativ 14.000 de fotografii de la închisorile secrete operate de CIA în alte ţări, inclusiv în România, în care apar suspecţi de terorism, dar şi membri ai personalului CIA şi ai serviciilor de informaţii străine, afirmă oficiali americani, citaţi de ”Washington Post”. Majoritatea fotografiilor prezintă închisori secrete din Thailanda, Afganistan şi Polonia. De la centrele din România şi Lituania, care au fost folosite printre ultimele, înainte de a fi închise în 2006, există mai puţine imagini. Dar există.
Imaginile, în format electronic, prezintă cadre din interiorul şi exteriorul închisorilor secrete în care CIA ar fi deţinut suspecţi al-Qaeda după atentatele de la 11 septembrie, dar nu arată interogatoriile deţinuţilor sau practicile brutale, precum simularea înecului, la care au fost supuşi unii suspecţi. În imagini apar de asemenea membri ai personalului CIA şi ai serviciilor de informaţii străine, precum şi psihologii Bruce Jessen şi James Mitchell, doi dintre arhitecţii programului de interogare. Un oficial american, care a văzut imaginile, a afirmat că acestea par să fi fost realizate din motive bugetare, pentru a documenta modul în care sunt cheltuiţi banii.
Fotografiile, oferite presei de oficialii citaţi, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, prezintă însă deţinuţi dezbrăcaţi în timpul transportului. Materialele sunt clasificate și de aceea oficialii au ales umbrela anonimatului. Procurorii militari americani au aflat anul acesta despre fotografiile de la închisorile secrete ale CIA, în timp ce revizuiau materialele colectate pentru investigaţia Senatului privind programul de interogare al Agenţiei Centrale de Informaţii, potrivit altor oficiali americani.
Avocaţii apărării cer ca imaginile să fie predate. Ei au spus că nu au fost informaţi despre fotografii şi au apreciat că este inacceptabil ca acestea să apară la mai mult de trei ani de la punerea sub acuzare a lui Khalid Sheik Mohammed şi a altor patru suspecţi acuzaţi de plănuirea atentatelor de la 11 septembrie 2001.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii