Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eclipsă totală de Lună, pentru prima oară în ultimii 456 de ani în aceeaşi zi cu solstiţiul

ro

19 Dec, 2010 19:02 2029 Marime text

5.jpgO eclipsă totală de Lună va avea loc marţi, 21 decembrie, la ora 10.13, ora României.

Spre deosebire de o eclipsă solară, care necesită măsuri de precauţie pentru protejarea vederii, eclipsa totală de lună poate să fie privită cu ochiul liber, fără vreun risc.

O eclipsă totală de Lună are loc atunci când când Soarele, Pământul şi Luna sunt aliniate perfect: în mişcarea ei în jurul Pământului, Luna intră în umbra acestuia şi Pământul ajunge între Soare şi Lună. Terra blochează astfel razele Soarelui şi tot ce vedem este Luna în umbră. Cu toate astea Luna e vizibilă. Mai mult, din cauza faptului că atmosfera Terrei va reflecta razele solare, Luna va deveni un cerc roşu, ca de foc (dreapta).

În ziua în care are loc Eclipsa totală de Lună are loc şi solstiţiul - de iarnă în emisfera nordică, mai sus de Ecuator sau de vară în emisfera sudică, mai jos de Ecuator.

Este prima oară în ultimii 456 de ani când un solstiţiu e în aceaaşi cu o Eclipsă totală de Lună.

Solstiţiul de iarnă e cea mai scurtă zi a anului şi marchează începutul oficial al iernii. Apoi până la 21 iunie 2011, zilele vor fi din ce în ce mai lungi şi nopţile din ce în ce mai scurte, urmând ca la solstiţiul de vară, cea mai lungă zi a anului, procesul să se inverseze.

România este puţinele zone din lume în care Eclipsa nu va fi vizibilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii