Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:42 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT. Grup infracțional specializat în evaziune fiscală, destructurat. Prejudiciu de 43 de milioane de euro! (document)

ro

23 Apr, 2018 15:59 1539 Marime text
Duminică, 22 aprilie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală, cu sprijinul ofițerilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul I.G.P.R., au efectuat un număr de 10, din cele 18 percheziții domiciliare dispuse pe raza municipiului București și a județului Ilfov, în vederea destructurării unor grupări infracționale formată din cetățeni români și străini specializată în operațiuni de evaziune fiscală asociate comerțului cu produse textile și încălțăminte.

Tot ieri, au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere într-o cauză penală privind o grupare alcătuită din 15 persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și complicitate la aceeași infracțiune, precum şi spălarea banilor.

Ca urmare a acestor activități, 8 inculpați au fost reținuți de procurorii D.I.I.C.O.T. iar față de alți 9 s-a instituit măsura controlului judiciar.
În urma probatoriului administrat în cauză, a rezultat derularea repetată pe teritoriul României, în intervalul 2011 – noiembrie 2016, prin activități de criminalitate organizată, a unor circuite de tranzacționare privind comerțul cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte de proveniență Turcia, la comandă, transportate în regim cargo și valorificate fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conținut real privind valoarea de vânzare și cumpărătorul efectiv. Aceste activități au avut drept scop obținerea de avantaje de natură fiscală, constând în TVA și impozit de profit datorat bugetului de stat.

Astfel, în contextul creșterii volumului de tranzacționare și creșterii cererii de marfă la preț redus din partea micilor comercianți ce activează în diverse centre comerciale din București, dar și din țară (Exemplu: Dragonul Roșu), două grupări de persoane, având același lider, prin societăți interpuse pe lanțul de tranzacționare, au profitat de această cerere și au creat și operaționalizat sisteme de grupaj/cargo, atât pentru transportul de mărfuri, cât și pentru îndeplinirea formalităților legale de import în relația cu autoritățile vamale.

Conform probatoriului administrat, în intervalul 2011-2016, cele două grupări infracționale, ambele conduse de inculpata O.A., prin societăți ”paravan cu rol de desfacere în piață”, au pus la punct și au operat un sistem de transport de tip cargo a unor mărfuri de import din Turcia în România. Membrii grupărilor au activat succesiv în scopul menționat pe tipare de fraudare diferențiate.

Pentru îndeplinirea actului infracțional, cele două grupări au folosit succesiv mai multe societăți comerciale controlate și administrate în fapt de liderul grupării, ca societăți ”paravan” care s-au constituit ca furnizori pentru clienții interni fără capacitate financiară de a importa în mod direct.
Prejudiciul constatat în cauză a fost estimat la peste 192.000.000 lei (echivalentul a peste 43.000.000 euro), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit ca parte civilă.

Cu ocazia perchezițiilor desfășurate în cursul zilei de ieri, au fost identificate și ridicate în vederea confiscării sume importante de bani (peste 110.000 lei, precum și valută), numeroase bijuterii din aur și peste 100 colete cu mărfuri de contrabandă (între 26 și 110 kg per colet). De asemenea, au fost instituite măsuri de sechestru asigurător pe bunuri mobile și imobile.
 
La activități s-a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii