Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:55 22 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM reacţionează la înjurătura lui Mazăre "S-au depăşit limitele admisibile ale discursului politic public şi ale libertăţii de exprimare"

ro

15 Sep, 2014 13:29 1221 Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii a luat la cunoştinţă din relatările mass media despre invectivele adresate de către primarul Constanţei, Radu Mazăre, la adresa procurorului DNA care a dispus conducerea sa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu mandat de aducere, în urmă cu mai multe luni.

 În baza rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora. Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că prin invectivele adresate de către primarul Constanţei la adresa unui procuror DNA s-au depăşit limitele admisibile ale discursului politic public şi ale libertăţii de exprimare aşa cum sunt protejate de dispoziţiile art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Reamintim că potrivit art. 30 alin (6) din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. Consiliul Superior al Magistraturii solicită tuturor celor implicaţi în activităţi cu caracter public, generate de apropiata campanie electorală, să manifeste rezerve în discurs în raport cu activitatea de judecată sau de urmărire penală, pentru a nu lăsa impresia că folosesc aceste teme în lupta politică.

Ti-a placut articolul?

Comentarii