Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:53 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM propune ca deţinuţii care publică lucrări să declare că sunt autorii

ro

16 Sep, 2015 23:40 614 Marime text
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au întrunit, astăzi, și au hotărât să sesizeze Ministerul Justiţiei cu propunerea de a include în Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate aspectele reţinute de Direcţia legislaţie, documentare şi contencios şi observaţiile formulate de Comisia nr. 1 din CSM.
 
Modificările vizează publicarea de lucrări ştiinţifice de persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate în vederea reducerii acesteia. Mai exact, membrii CSM propun verificarea cunoştinţelor de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situaţia în care aceasta urmează să-şi tehnoredacteze personal lucrarea, redactarea unei declaraţii a persoanei private de libertate în sensul că este autorul lucrării cu caracter ştiinţific şi a unei declaraţii referitoare la faptul că editorul este persoană juridică română sau străină, dar cu practică în publicarea de lucrări ştiinţifice, legal constituită, având prevăzut în obiectul de activitate editarea de lucrări ştiinţifice.
 
De asemenea, plenul CSM a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispoziţiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de către judecătorii de supraveghere a privării de libertate şi instanţele de judecată, eventualele probleme întâmpinate, precum şi pentru identificarea măsurilor care se impun a fi adoptate. Dispoziţiile citate se referă la faptul că, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare, invenţie sau inovaţie.
 
În plus, CSM a decis efectuarea unui studiu de drept comparat de către Direcţia afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe în ceea ce priveşte existenţa în legislaţiile altor state a posibilităţii de liberare condiţionată în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate. Preşedintele CSM, Marius Tudose, declara, pe 1 iulie, că ar trebui modificată legea în ceea ce priveşte reducerea pedepselor prin scrierea de cărţi în penitenciar şi făcute verificări privind autenticitatea şi caracterul ştiinţific ale acelor opere.
 
La rândul său, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus că munca în penitenciar este evaluată în momentul de faţă pe baza unor norme aflate în vigoare încă din 2006.sursa foto: aradon.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii