Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:56 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandament Operativ la Prefectură ca urmare a poluării Mării Negre cu hidrocarburi

ro

11 Jul, 2014 17:45 3032 Marime text
La sediul Instituţiei Prefectului-judeţul Constanţa s-a desfășurat astăzi o nouă ședință a Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marină, care a analizat situaţia creată în urma apariţiei unor irizaţii de hidrocarburi pe suprafaţa Mării Negre, în apropierea capătului digului de larg, în zona în care s-au scufundat în anul 1995 navele Paris şi You Xiu.

În cadrul ședinței a fost discutat planul de măsuri pentru asigurarea răspunsului la poluarea marină cu hidrocarburi.

„Conform planului discutat, toate autoritățile implicate au luat măsurile de prevenire în ceea ce privește extinderea poluării cu hidrocarburi. La nivelul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) scafandrii sunt pregătiți pentru a realiza filmările subacvatice necesare în vederea depistării sursei de poluare. De asemenea, șalupele ARSVOM sunt pregătite pentru a instala barajul antipoluant imediat ce condițiile meteo o vor permite.
Totodată, întreaga zonă va fi monitorizată în permanență pentru a se putea interveni în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune”, se arată într-un comunicat de presă.

În urma verificărilor la fața locului, din această dimineață, în zona km 2+600 dig Nord Port Constanta (locația epavelor Paris și You Xiuo), pe suprafața apei nu s-au observat noi urme de irizații de hidrocarburi.

Reamintim că, în noaptea de 4 spre 5 ianuarie 1995, din cauza eșuării în digul de nord al Portului Constanța  navele Paris, sub pavilion Malta, și You Xiu, sub pavilion Hong Kong s-au scufundat. În momentul scufundării, în tancurile de combustibil ale navelor existau, conform evidenţelor de la bordul navelor, 236 tone păcură şi 11 tone motorină (nava PARIS) şi 437 tone păcură, 40 tone ulei şi 17 tone motorină (nava YOU XIU).
În luna octombrie 2009 a apărut pentru prima data o poluare determinată de fisuri în tancurile navei Paris, oprită prin intervenţia scafandrilor ARSVOM, care au efectuat o lucrare subacvatică de cimentare a fisurilor.

Sursă foto: www.stopco2.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii