Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:20 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carmen - Carleta Bodea, director executiv al DSVSA Bacău, reţinută de DNA

ro

13 Jan, 2016 11:12 1625 Marime text
Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA a transmis următorul comunicat:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12.01.2016, a inculpatei
BODEA CARMEN-CARLETA, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- luare de mită (3 infracţiuni),
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă fapta este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (4 infracţiuni),
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni).
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 26.10.2015, inculpata Bodea Carmen-Carleta, în calitate de director executiv al DSVSA Bacău a pretins şi a primit suma de 2.700 lei de la administratorul unei societăţi comerciale cu obiect principal de activitate comerţ cu ridicata al cărnii şi produselor din carne.
Banii au fost pretinşi şi primiţi în legătură cu atribuţiile de serviciu referitoare la planificarea acţiunilor şi controalelor, autorizarea/înregistrarea obiectivelor supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, suspendarea/anularea autorizaţiei/înregistrării sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi dispunerea  măsurilor complementare de sancţionare.
În perioada 14.10.2015 - 27.10.2015, în aceeaşi calitate, inculpata Bodea Carmen-Carleta a acceptat promisiunea unor sume de bani de la un medic veterinar căruia i-a fost atribuită, prin concesionare, de către DSVSA Bacău, o circumscripţie veterinară. Promisiunea remiterii unei sume de bani este în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei privind constituirea comisiei de evaluare a achiziţiilor de servicii sanitar-veterinare, avizarea documentaţiei de participare la licitaţie, avizarea raportului de atribuire a achiziţiei şi semnarea, în numele DSVSA Bacău, a contractului de servicii sanitar-veterinare cu câştigătorul procedurii de atribuire.
În acelaşi context, inculpata i-a furnizat medicului respectiv informaţii nedestinate publicităţii despre licitaţia respectivă. Astfel, deşi anunţul privind licitaţia nu fusese publicat pe SEAP, inculpata Bodea Carmen-Carleta i-a comunicat persoanei respective condiţiile ce vor fi prevăzute în caietul de sarcini, precizându-i că acesta a fost modificat faţă de cel folosit în precedentele licitaţii, a avertizat-o în legătură cu dotările pe care va trebui să le aibă la data licitaţiei şi care îi vor asigura un punctaj favorabil, i-a transmis perioada în care va avea loc licitaţia şi componenţa comisiei de licitaţie care va fi numită prin dispoziţia sa.
În perioada 11.11 – 28.12.2015, inculpata Bodea Carmen-Carleta, în calitate de director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău, cu ocazia unor concursuri organizate de instituţia publică unde îşi desfăşura activitatea, a furnizat unui număr de trei persoane informaţii nedestinate publicităţii, respectiv variantele de subiecte pentru proba scrisă.
În acest fel inculpata a asigurat candidaţilor respectivi un avantaj faţă de ceilalţi participanţi la concurs şi, totodată, obţinerea unui punctaj necesar câştigării concursului.
În acelaşi context, la data de 17 decembrie 2015, inculpata Bodea Carmen-Carleta, printr-un intermediar, a primit un plic conţinând suma de 5.000 lei de la ruda unuia dintre candidaţii favorizaţi.
În perioada 05 – 08.01.2016, inculpata Bodea Carmen-Carleta, în aceeaşi calitate, i-a determinat pe membrii unei comisii de examinare să favorizeze un candidat, atât la proba scrisă cât şi orală, în contextul organizării şi desfăşurării concursului pentru ocuparea unor posturi de medic veterinar pe perioadă determinată.
Acţiunea inculpatei a avut ca urmare obţinerea, de către candidatul respectiv, a unui folos necuvenit, respectiv promovarea concursului şi a cauzat vătămarea intereselor legitime a DSVSA Bacău, referitoare la ocuparea posturilor pe criterii de competenţă.
 
Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 13 ianuarie 2016, inculpata Bodea Carmen-Carleta urmează să fie prezentată Tribunalului Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În acest dosar penal, procurorii efecuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.
  Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii