Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:26 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Brigada de fier” în cadrul unei desfășurări fără precedent în Europa Sosirea militarilor americani, salutată în Polonia

ro

14 Jan, 2017 20:46 933 Marime text
Sosirea militarilor americani veniți în cadrul unei desfășurări fără precedent în Europa de Est a fost salutată astăzi în Polonia, relatează France Presse, citat de Agerpres.

Brigada blindată americană urmează să ofere regiunii noi garanții de securitate în fața Rusiei. În urmă cu două zile, Moscova a denunțat această operațiune, pe care a declarat că o consideră o 'amenințare' pentru securitatea sa.

Salutând sosirea soldaților „celei mai bune și celei mai puternice armate din lume'', într-o ceremonie de primire oficială desfășurată la Zagan (vestul Poloniei), premierul polonez Beata Szydlo a calificat-o drept un nou pas în strategia guvernului său ''pentru a garanta securitatea Poloniei și a regiunii''. 

Sosită de la baza Fort Carson (statul Colorado), 'Brigada de fier', compusă din 3.500 de soldați și blindate, printre care tancuri Abrams, va fi desfășurată prin rotație în alte șase țări membre ale NATO — Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România și Ungaria.

Misiunea sa se înscrie în operațiunea 'Atlantic Resolve', decisă de administrația Obama după anexarea Crimeii de către Rusia, în primăvara anului 2014.

În discursurile șefei executivului polonez, ambasadorului american Paul James și ale generalilor americani și polonezi prezenți sâmbătă la Zagan, Rusia nu a fost amintită ca sursă a unei potențiale amenințări.

În schimb, acest lucru a fost făcut de ministrul polonez al apărării Antoni Macierewicz, care a amintit de războiul dintre Rusia și Georgia din 2007, de catastrofa aeriană de la Smolensk din aprilie 2010 în care au murit președintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski, și alți zeci de înalți oficiali polonezi, de conflictul din Ucraina și de 'agresiuni cibernetice și politice' contra țărilor baltice. 

Potrivit ambasadorului Paul James, prezența trupelor americane în Polonia ilustrează ''angajamentul ferm al Americii de a-și respecta angajamentele ce decurg din Tratatul NATO pentru apărarea aliaților'' SUA.

Desfășurarea forțelor americane în Polonia survine cu numai câteva zile înaintea preluării mandatului de președinte al SUA de către Donald Trump, care a lăsat deja să se înțeleagă că ar dori o detensionare a relației cu Rusia.


Sursa foto: epa.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii