Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi se împlinesc 159 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe al României

ro

01 Aug, 2021 12:00 1521 Marime text

 
Pe 27 iulie 1862, Alexandru Ioan Cuza semna Decretul Domnesc nr. 168, prin care se înființa Ministerul Afacerilor Străine. Decretul a fost publicat pe 1 august în Monitorul-Jurnal Oficial al Principatelor Unite.

Convenția de la Paris din 7/19 august 1858 stabilea organizarea Principatelor Unite. Odată cu acest eveniment și cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în ianuarie 1859, ca Domn al Principatelor Unite, statul român avea să cunoască o nouă era, intrând astfel în mult așteptata modernizare.  

Sub patronajul domnitorului se proiecta un plan de modernizare a societății și statului român. Acest plan includea printre altele și înființarea și organizarea Ministerului de Afaceri Străine.Astfel, în 1862, acesta s-a înființat sub conducerea lui Apostol Arsache.

Organizarea Ministerului se realiza simultan cu trimiterea unor reprezentanți la Paris și Constantinopol care aveau misiunea de a obține recunoașterea dublei alegeri a lui Cuza, implicit și a Unirii efective. Ministerul se înființase sub titulatura de Departamentul Trebilor Străine, format din mai multe secții: Cancelarie, Afaceri Consulare, Politic, Contecios și Publicații Oficiale.

Ca principal scop, instituția reglementa legăturile străine ale statului care de abia își începuse drumul. Ministerul a impulsionat eforturile de emancipare politică și de dobândire a unui stat întemeiat și recunosc drep stat suveran.

Aceste obiective aveau să fie atinse și chiar dezvoltate odată cu aducerea pe tronul României a unui prinț străin, în cazul acesta Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
 
Sursă foto și de documentare: Ministerul Afacerilor Externe

 
Citește și:
 
Alexandru Ioan Cuza și francmasoneria
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii