Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:46 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arme ilegale, folosite în conflictul din Ucraina

ro

25 Feb, 2015 07:32 757 Marime text
Arme ilegale, cum ar fi bombele cu dispersie, au fost folosite în conflictul din Ucraina, a declarat Amnesty International, în timp ce a criticat de asemenea ambele părți în conflict pentru numărul mare de morți în rândul civililor, informează Associated Press, citat de Agerpres.

„Luând în considerare tot ceea ce am înțeles până acum, noi credem că ele (bombele cu dispersie) au fost folosite de ambele părți", a declarat directorul de cercetare al organizației, Anna Neistat, reporterilor astăzi la Moscova, adăugând că este dificil să se stabilească.

În raportul său anual publicat astăzi, Amnesty International a afirmat de asemenea că ambele părți în conflict sunt de vină pentru numărul mare de morți civili din cauza tirurilor de mortieră fără discernământ și de rachete neghidate în zonele populate, notează Agerpres.

Aproape 5.800 de persoane au fost ucise de la declanșarea luptelor între separatiștii sprijiniți de Rusia și trupele ucrainene în aprilie, amintește AP.

În estul Ucrainei, „ambele părți nu au reușit să ia măsuri de precauție rezonabile pentru a proteja civilii, încălcând legile războiului", a subliniat Amnesty International.

Organizația a înregistrat de asemenea răpiri, tortură și execuții sumare comise de batalioane de voluntari ale guvernului și unități de luptă ale separatiștilor, a mai spus Neistat.

Potrivit unui acord de pace fragil la care s-a ajuns la 12 februarie, ambele părți sunt obligate să-și retragă armele grele la 25 și 70 km de linia frontului, în funcție de calibrul lor. Armata ucraineană a declarat marți că forțele sale nu își retrag armamentul până la respectarea unei încetări a focului.


Sursa: Agerpres
Sursa foto: paginaderusia.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii