Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gripa porcină, transmisă mai uşor între copii de acelaşi sex

ro

02 Feb, 2011 17:33 1000 Marime text

Băieţii transmit mai uşor gripa AH1N1 altor băieţi, iar fetele transmit boala mai rapid altor fete, potrivit unui nou studiu publicat ieri în "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Riscul de transmitere este cu atât mai mare dacă copiii sunt şi colegi de clasă. Rezultatele studiului oferă o imagine mai detaliată despre modul de transmitere a bolii în colectivitate şi cum se poate preveni izbucnirea epidemiilor prin închiderea şcolilor.

Cercetători de la Imperial College London, de la Centrul American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi specialiştii de la Departamentul de Sănătate Publică din Pennsylvania au analizat mecanismul de transmitere a gripei AH1N1 în cadrul unei şcoli din Pennsylvania.


Rezultatele indică faptul că riscul de transmitere a gripei este de trei ori mai mare în cazul copiilor de acelaşi sex decât în cazul celor de sex opus. Mai mult, riscul de transmitere creşte de cinci ori dacă aceştia sunt colegi de clasă.

Momentul potrivit pentru închiderea şcolilor

La studiu au participat 370 de elevi, adică 81% din numărul total de elevi ai şcolii respective.

Deşi este imposibil de stabilit cine a luat gripă de la cine, cercetătorii au folosit metode sofisticate pentru a reconstitui modalităţile de transmitere a gripei, care să le permită să estimeze rata transmisiei.

"Metodele matematice ne pot permite să estimăm exact cum şi când este risc de epidemii, însă avem nevoie de date din lumea reală pentru a le confirma. Acesta este unul dintre cele mai complete studii despre transmiterea gripei noi între copii. Astfel, putem şti când este cazul să închidem şcolile sau dacă trebuie doar să închidem anumite clase", subliniază medicul Simon Cauchemez, conducătorul studiului.

Şcoala care a participat la studiu a fost închisă la 18 zile după izbucnirea epidemiei. În acel moment, 27% dintre copii prezentau simptome de boală.

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii