Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oglindă, oglinjoară, care e cel mai bun candidat? Profilul candidaţilor la Primăria şi la Consiliul Judeţean Constanţa. Vezi cine sunt cei 20 de candidaţi

ro

03 May, 2012 02:22 2242 Marime text

cap_1.jpgAlegerile locale din 10 iunie scot „pe piaţă" candidaţi care mai de care mai interesanţi sau mai puţin interesanţi. Vorbim fie despre persoane cu notorietate, fie despre oameni total necunoscuţi.

Candidaţii la Primăria Municipiului Constanţa şi la mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean sunt politicieni cu experienţă, tehnocraţi sau oameni din societatea civilă. Oameni care provin din diferite domenii de activitate, controversaţi sau nu, cu sau fără charismă. Sunt cei care cer, pe 10 iunie, votul constănţenilor.

Pentru Primăria şi pentru Consiliul Judeţean Constanţa s-au înscris în cursă 20 de candidaţi: zece pentru mandatul de primar, zece pentru cel de preşedinte al CJC. Iată profilul celor 20 de candidaţi.

prezentare_candidati_-_Primaria_Constanta_01.jpg

Fostul prefect al judeţului Constanţa, Claudiu Iorga Palaz, este de profesie jurist. În vârstă de 41 de ani, Palaz este candidatul UNPR la Primăria Municipiului Constanţa. Are o carieră de 12 ani în administraţia publică locală şi se defineşte drept tehnocrat. A ocupat în acest timp funcţia de consilier juridic în Primăria Constanţa, pe cea de secretar general al Prefecturii, ulterior a fost subprefect şi, în cele din urmă, prefectul judeţului Constanţa, funcţie pe care a ocupat-o din octombrie 2009 până în luna aprilie 2012, când a demisionat pentru a intra în cursa pentru alegerile locale din 10 iunie.

Actualul primar al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, este născut pe 5 iulie 1968 şi candidează pentru al patrulea mandat de edil-şef al municipiului Constanţa din partea USL. Absolvent al Institutului de Marină Civilă Constanţa, Specializarea Electromecanică, Mazăre a început să activeze în politică în 1996, atunci când a devenit deputat PD de Constanţa. Aproximativ un an mai târziu, Mazăre demisionează din Partidul Democrat, dar rămâne în Camera Deputaţilor ca parlamentar independent.

În prezent, se află la finalul celui de-al treilea mandat de primar, pe care l-a câştigat în iunie 2008 din primul tur. De asemenea, din noiembrie 2004, Mazăre este preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa. Se laudă cu faptul că a fost „participant activ, cu arma în mână, la Revoluţia din 1989".

Candidatul Alianţei pentru Constanţa la mandatul de primar este Christian Gigi Chiru. În vârstă de 46 de ani, Chiru este de profesie jurist, iar din luna martie a anului 2011 este preşedintele PDL Constanţa. În 2008, el a candidat la Primăria Eforie, iar în toamna aceluiaşi an a intrat în campanie electorală pentru mandatul de deputat al Colegiului 6. A fost însă învins de deputatul PSD Eduard Martin.

Ulterior, Gigi Chiru a ocupat funcţia de director al Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa.

Chiar dacă în urmă cu patru ani ieşise din viaţa politică, Gheorghe Donţu a revenit anul acesta pentru a intra în cursa pentru Primăria Constanţa. Donţu are 61 de ani, este economist şi este candidatul PER-ului la mandatul de edil-şef al municipiului Constanţa. Amintim că Gheorghe Donţu a fost liderul social-democraţilor de la municipiu până în 2004. În plus, în perioada 2003 - 2004, el a fost viceprimarul municipiului Constanţa. A demisionat din PSD, dar şi din funcţia de viceprimar în anul 2004.

Partidul Poporului - Dan Diaconescu merge în campania electorală pentru proximele alegeri locale pe mâna lui Gheorghe Dinu. Dinu are 57 de ani, este avocat şi profesor universitar doctor. În perioada 1978 - 1986 a fost expert criminalist în cadrul Ministerului de Interne, iar în intervalul 1986 - 1997 a ocupat funcţia de şef serviciu informaţii pentru judeţul Constanţa, tot în cadrul Ministerului de Interne. În 2004, Gheorghe Dinu a candidat la Preşedinţia României.

Nici PRM Constanţa nu stă pe margine. A intrat în campania electorală pentru mandatul de primar al municipiului Constanţa cu Cristina Raluca Dincu. În vârstă de 34 de ani, Dincu este medic psiholog. Ea a participat, în urmă cu patru ani, la alegerile generale, atunci când a candidat pentru un fotoliu de deputat în Colegiul 10.

Candidat independent la Primăria Constanţa, Marcel Bouroş are 60 de ani şi este patronul Complexului Curtea Brâncovenească (restaurant, fermă ecologică, librărie). Bouroş este, de asemenea, cel care a pus bazele Fundaţiei Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Dumitru Gavari este candidatul Partidului Noua Generaţie Creştin Democrat la Primăria Municipiului Constanţa. Gavari este născut pe 16 martie 1972 şi este reprezentant vânzări.

Din partea Partidului Verde va candida, pentru funcţia de şef al administraţiei publice locale constănţene, Sorin Horaţiu Belu. Născut pe 2 iulie 1974, Belu este profesor.

Cel de-al zecelea candidat la Primăria Constanţa vine din partea Alianţei Civice Democrate a Romilor. Este vorba despre Ion Stoica. Este născut pe 23 august 1979 şi este de profesie formator.

Zece pentru CJC

prezentare_candidati_-_Consiliul_judetean.jpg

UNPR are candidat şi pentru mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). Figură destul de discretă în spaţiul public constănţean, Harry Michelle Boiagian are 46 de ani, este inginer constructor şi în prezent este director tehnic în cadrul Direcţiei Regionale în Construcţii Sud - Est.

În perioada 1993 - 2000 Boiagian a lucrat în Primăria Constanţa ca şef al Serviciului Disciplina în Construcţii. Ulterior, el a activat în mediul privat. De remarcat este faptul că Harry Boiagian nu a mai făcut parte, cu excepţia UNPR, din niciun alt partid.

Nicuşor Constantinescu, actualul preşedinte al CJC, are 46 de ani şi candidează din partea USL pentru al treilea mandat la conducerea Consiliului Judeţean. Face politică din 2000 şi în prezent este prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa.

Candidatul PDL la funcţia de preşedinte al CJC este Florin Gheorghe, actual consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa. Florin Gheorghe are 33 de ani şi este inginer. Membru al PDL din 1998, Florin Gheorghe este unul dintre contestatarii fostului lider al PDL Constanţa, avocatul Ioan Popescu, fost candidat democrat-liberal la şefia Consiliului Judeţean Constanţa.

Dumitru Bădrăgan este candidatul PER la conducerea CJC. Bădrăgan are 38 de ani, este avocat din 2004, membru al Baroului Bucureşti. Bădrăgan a mai făcut politică, fiind, cu ani în urmă, liderul tinerilor democraţi din Constanţa şi ulterior vicepreşedinte al Organizaţiei de Tineret a PSD Constanţa.

Ţărăniştii constănţeni au şi ei un candidat pentru şefia Consiliului Judeţean. Este vorba despre Tudorel Chesoi, preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNŢCD Constanţa din anul 2007. Chesoi a mai candidat pentru fotoliul de şef al CJC şi la scrutinul din iunie 2008.

Candidatul PRM Constanţa pentru Consiliul Judeţean este Radu Comănici. Acesta este de e profesie jurist, are 60 de ani şi a fost ales, în 2000, deputat din partea PRM. „Aventura" parlamentară n-a durat însă decât o lună, căci Radu Comănici a demisionat din Camera Deputaţilor. În perioada 2004 - 2008, Comănici a fost vicepreşedinte al CJC. În noiembrie 2008, el a candidat pentru un mandat de senator, în Colegiul 1.

Pentru conducerea Consiliului Judeţean Constanţa PP-DD va merge pe mâna lui Marian Vasiliev, în vârstă de 42 de ani. Acesta a fost ales, la doar 26 de ani, primar al oraşului Murfatlar. Asta se întâmpla în 1996. Patru ani mai târziu, Vasiliev a candidat pentru un nou mandat de primar, de data aceasta din partea PD. A pierdut însă în faţa contracandidatului social-democrat. Ulterior, Vasiliev a coordonat activitatea Crucii Roşii, Filiala Constanţa.

Valeriu Băncescu va candida pentru şefia CJC din partea Partidului Poporului. De profesie inginer, Băncescu are 68 de ani, iar în contextul alegerilor din 2008 a candidat la Primăria Lumina, dar din partea Partidului Forţa Civică.

În alegerile locale din 10 iunie intră în cursa pentru mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi Partidul Verde. Candidatul PV se numeşte Emil Colodiuc, este născut în 1956 şi este ofiţer pensionar.

Oleg Danovski este candidatul Partidului Uniunii Ecologiste din România la funcţia de preşedinte al CJC. Născut în 1955, coregraful Oleg Danovski Jr. este fiul celebrului dansator şi coregraf Oleg Danovski, considerat întemeietorul şcolii româneşti de dans modern, fondatorul şi directorul primului teatru de balet din România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii