Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima seară de Bayram, sărbătorită cu mare fast de comunitatea musulmană din Dobrogea!

ro

09 Aug, 2013 11:43 3161 Marime text
Petrecerea a început cu o cină grandioasă, la care au participat aproape o mie de etnici turci și tătari, dar și autorități locale, diplomați și oameni de afaceri străini. Dansurile turcești, ritmurile muzicii orientale și nelipsitele baclavale și saraigli au surprins, întocmai, culoarea locală a Bayramului Dulce de la Constanța! Ramazan Bairam-ul a îmbrăcat comunitatea turco-tătară din Dobrogea în straie de sărbătoare!
„Aici suntem peste 600 de etnici turci tătari. Este o seară specială după post și rugăciune [...] e timpul să ne bucurăm. Anul acesta avem și invitați aleși [...] este o recunoaștere a eforturilor noastre [...] suntem cea mai veche comunitate musulmană din toată Europa.”, a declarat Gelil Eserghep, Președintele UDTTMR.

Lista oficialităților străine, prezente la Constanța pentru a lua parte la cea mai mare sărbătoare islamică, nu se oprește la însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA și ambasadorul Republicii Turce. Ambasadorul Marii Britanii a fost invitat de onoare la petrecere.
„Pentru mine este o bucurie să particip la acest eveniment, la această sărbătoare importantă pentru musulmani [...] este o atmosferă deosebită și pentru mine este pentru prima oară când particip la acest eveniment important pentru musulmani și este o bucurie pentru mine”, a declarat Martin Harris Ambasadorul Marii Britanii.
Autoritățile locale se mândresc cu reușita evenimentului și mai ales cu faptul că avem cei mai vechi etnici minoritari din Dobrogea.
„Salut prezența tuturor oficialităților străine la această importantă sărbătoare a comunității turco-tătare [...] aici se dovedește încă o dată unitatea comunității și [...] faptul că știu să-și prețuiască sărbătorile.”, a declarat Ancuța Belu, Primarul localității Mihail Kogălniceanu.

„Sunt foarte mândră pentru că [...] de această zi sfântă pentru musulmani, pentru tătarii noștri am venit la invitația acestora, având în comună mulți tătari. Și este firesc, noi, care suntem dovada de conviețuire interetnică pe planuri dobrogene, la Cumpăna, sărbătorim de atâtea ori asemenea manifestări, să fin și noi alături de comunitatea musulmană. Tocmai de aceea am venit cu drag să le rostim într-un glas Ramazam Bayram [...] am venit cu drag să le spunem, tocmai acestei unități, acestei comunicări frumoase, curate, trainice, reușim să trecem cu bine peste toate obstacolele.”, a declarat Mariana Gâju, Primarul comunei Cumpăna.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii