Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militarii americani s-au antrenat în România

ro

08 Aug, 2013 16:18 2375 Marime text
Se întorc acasă cu impresii plăcute despre ţara noastră dar mai ales cu o pregătire riguroasă pentru misiunile de pe câmpul de luptă. Este vorba despre militarii americani, macedoni şi bulgari care timp de 6 luni au desfăşurat un exerciţiu în România. Ceremonia de încheiere a avut loc astăzi la baza militară din Mihail Kogălniceanu.

O mie de militari români şi 600 de militari din Statele Unite ale Americii, Bulgaria şi Fosta Republică Iugoslavă au participat la exerciţiul multinaţional Black Sea Rotational Force 13, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 6 luni. Cu prilejul încheierii proiectului, militarii au oferit participanţilor la ceremonie un exerciţiu tactic demonstrativ. Exerciţiul a avut ca scop pregătirea militarilor ce urmează să plece în Afganistan.

„Acest exerciţiu a fost un succes. Au fost implicaţi militari din toate categoriile de forţe terestre şi navale. Accentul a fost pus pe instruirea forţelor care au plecat sau urmează să plece în teatrul de operaţie din Afganistan. În afară de aceasta au avut loc numeroase seminarii în numeroase locaţii pe diferite teme.”, a declarat cpt. Doru Apafaian,  brigadier general.

Comanadantul forţelor militare americane s-a arătat extrem de mulţumit de cooperarea pe care a avut-o cu militarii români.

„Mă simt onorat şi mândru să mă aflu aici. A fost un training foarte bun pentru fiecare dintre noi, ne-am antrenat în mod constant din februarie până în august. Acum, relaţia dintre militari este mai bună, împreună suntem mai puternici, de aceea mi-ar plăcea ca acest exerciţiu să aibă o continuitate. Sunt extraordinari, au spirit de războinici, spirit competitiv.”, a declarat James S. O’Meara, brigadier general.

Exerciţiile s-au desfăşurat în Bucureşti, Dej, Craiova, Babadag, Piteşti, Făgăraş, Constanţa şi Mihail Kogălniceanu.

„Am executat o serie de exerciții tactice, constând în patrule de prezenţă, reacția la atac cu dispozitiv explozibil improvizat, la ambuscadă, escortă convoi.  Pentru noi nu a fost o premieră acest exercițiu, deoarece am fost în teatrul de operaţie din Afganistan. Am exersat aceste tactici specifice teatrului de operaţie.”, a declarat lct. Mihai Pricopie, comandant de pluton.

Pe lângă amploarea exerciţiilor, militarii americani au apreciat şi ţara noastră.

„Experienţa de aici a fost excelentă, este o ţară frumoasă, plaja e superbă, vremea e frumoasă, la fel şi oamenii.”, a spus militarul Cory  White.

Exerciţiul s-a desfăşurat şi în afara ţării noastre, în mai multe state din zona Mării Negre, Balcani şi regiunea Caucazului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii