Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Marinarii români de pe nava Olympus se luptă pentru supraviețuire

ro

27 Aug, 2013 19:30 4195 Marime text
Coșmarul marinarilor români aflați de șase luni la bordul unei nave arestate în Egipt pare să nu aibă sfârșit. Din cauza situației politice și militare dezastruoase din țara faraonilor, societățile internaționale nu pot elibera documentele necesare plecării vasului din port. Ceea ce la început a fost un banal litigiu financiar s-a transformat în zile în șir de chin pentru echipaj.
Pe 23 februarie, nava Olympus, sub pavilion britanic, a fost reținută de autoritățile egiptene pentru neplata unor taxe și facturi. Vaporul a fost sechestrat în zona militarizată a canalului Suez, în rada portului Al-Adin.

Pe vas se afla un echipaj de 29 de români. Dintre aceștia, 17 mai sunt și acum la bord. Nu pot părăsi vasul pentru că ar fi arestați și și-ar pierde salariile.
„Nava, ca să plece din Egipt, are nevoie de niște acte pe care le eliberează niște societăți internaționale, iar acestea nu au acces în Egipt din cauza situației de acolo. Este haos și nu există siguranță în deplasare și atunci toată lumea așteaptă până când situația se va calma acolo.” a declarat Adrian Mihălcioiu, inspector ITF România.

Fiecare zi este un calvar pentru echipajul de marinari. Românii nu pot coborî de pe vas, pentru că părăsirea navei înseamnă abandonul ambarcațiunii și constituie o infracțiune, în plus nici firma de recrutare, Standard Shipping din Constanța, nu le-a dat banii, așa că nu au nicio ieșire din infern. Familiile marinarilor români de la bord, majoritatea constănțeni, sunt disperate.
„O duc rău, au șobolani, nu mai au combustibil, mâncare. A tot încercat să vină acasă, dar nu îi dau drumul. Bani nu i-au băgat în cont, avem și un copil.” a povestit Valerica Bucur, soția unui marinar.

„Situația este foarte gravă, sunt cu toate la limită, căldura este insuportabilă, nu au alimente suficiente. De exemplu, acum două zile mi-a trimis un mesaj, erau pe întuneric...situația este critică acolo. Eu cred că niciun contract marinăresc nu îi poate obliga să suporte asemenea traume. Eu cred că statul ar trebui să intervină.” a mai spus mama unui marinar.
Cu toate acestea, românii fac coadă ca să urce pe Olympus. Conducerea companiei de recrutare Standard Shipping din Constanța a refuzat să explice cum s-a ajuns în aceasta situație și de ce angajează în continuare marinari pentru această navă.
„Din păcate, alții sunt gata să plece în locul lor, unii au fost repatriați, alții îmbarcați. Disperarea îi îndeamnă să plece și gândul că nu își vor găsi un loc de muncă.” a adăugat Adrian Mihălcioiu, inspector ITF România.

Reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe au precizat că pe Olympus se duc periodic alimente, iar starea de sănătate a românilor de pe vas este verificată de medici. Nava Olympus se află sub pavilion britanic, cu proprietar norvegian și doi armatori, unul grec şi unul turc. Comandantul navei a înaintat o cerere de repatriere a marinarilor.  Lista a fost transmisă, spre informare, la Președinția României, la Guvernul României, la conducerea MAE, la Autoritatea Navală Română şi la Ambasada României la Cairo. Cererea este adresată practic firmelor care gestionează situația navei Olympus, singurele care pot soluționa statutul legal al echipajului, în vederea repatrierii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Doina 28 Aug, 2013 08:46 Urmaresc cu interes toate articolele ce apar referitoare la nava Olympus deoarece am un f bun prieten in echipaj.Cunosc situatia critica in care se afla acesti oameni din relatarile scurte ale prietenului meu si este greu de imaginat cum mai rezista acesti oameni care au o singura vina, aceea ca au avut incredere in angajator si au plecat SA MUNCESCA. Nu-i pot intelege pe cei ce fac comentarii rautacioase cum ca au stiut la ce vor merge si au acceptat contractele din "disperare",acestia nu sunt decat carcotasi care nu au altceva de facut decat sa se uite peste gardul vecinului.....fara sa realizeze ca puteau fi chiar ei in acesta situatie. In toate articolele apare informatia : "Cu toate acestea, românii fac coadă ca să urce pe Olympus", daca e atat de adevarat de ce nu se poate face schimbul de echipaj?????? In ultimile doua saptamani ,asa cum stiti toti care aveti persoane dragi pe aceasta nava, situatia s-a inrautatit, lipsa de curent, de alimente,situatia tensionata si nu numai, fac aproape imposibila comunicarea,eu personal nu mai stiu nimic de prietenul meu de 17 zile,si rog insistent pe toti cei care au informatii despre situatia navei si a echipajului sa le imparta cu toti cei interesati pe contul de facebook Olympus Olympus (navaolympus@gmail.com).Doamne ajuta sa-i vedem sanatosi acasa cat mai curand.