Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Sfinţii 40 de mucenici

ro

09 Mar, 2014 18:32 2757 Marime text
Zi de mare sărbătoare pentru români. Duminică se prăznuiesc sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Praznicul celor 40 de mucenici din Sevastia a umplut bisericile. Conform Bibliei, mucenicii erau soldați creștini, siliți să renunțe la religia lor. Pentru că au refuzat, au fost întemnițați și uciși. Ei au devenit astfel martiri și sunt sărbătoriți în fiecare an, în data de 9 martie.
 
„Biruința celor 40 de mucenici ne aduce aminte de marea biruință a lui Hristos asupra morții. Aceasta ne face să ne întărim în credință și să purtăm mai ușor această vreme a postului, spre iertarea păcatelor noastre, spre curățirea sufletului și a trupului”, a declarat preotul Angel Rîmboi.
 
Gospodinele au pregătit, pentru această zi, mucenici în forma cifrei opt. Cât despre tradiția celor 40 de pahare care trebuie băute, nu toți se încumetă să încerce.
 
“Se zice că se beau 40 de pahare, dar dacă le bei te faci cuc”, a spus un bărbat.
 
“Am făcut mucenici așa cum este tradiția și se împarte. Am împărțit pentru cei morți, pentru sănătate. Cine poate să bea poate să țină și tradiția celor 40 de pahare cine nu, nu...”, a spus o doamnă.
 
Alte femei au preferat să cumpere mucenicii.
 
“Am cumpărat direct din magazin. Sunt și alte tradiții dar depinde și noi cum avem timpul planificat”, a mărturisit o altă doamnă.
 
Sărbătoarea Sfinţilor Mucenici a coincis anul acesta cu victoria aşezării icoanelor în biserici, celebrată în prima duminică a Postului Mare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii