Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Festivalul de Poezie Rusă a ajuns la final

ro

01 Sep, 2013 19:16 3233 Marime text
Festivalul Poeziei Ruse, care s-a desfăşurat zilele acestea la Casa de Cultură din Năvodari, şi-a desemnat câştigătorii. Peste 150 de copii din întreaga ţară au urcat pe scenă şi au interpretat poeziile mari poeţi ruşi. Copiilor nu le-a fost uşor să se pregătească pentru un astfel de spectacol, mai ales că au interpretat operele unor personaje marcante ale literaturii ruseşti: Vîsoțki, Tiutcev şi Rubțov. Profesoara Zenaida Gromic din Iaşi îi învaţă pe copiii din minoritatea ruşilor lipoveni aspecte marcante ale culturii, cu speranţa că tradiţia va fi dusă mai departe.
 
„Înseamnă cultivarea limbii lui Puşkin, înseamnă familiarizarea cu poeții literaturii ruse şi bineînţeles [...] înseamnă o comunicare între membrii acestei comunităţi. Bineînţeles, la asta se lucrează foarte foarte mult.”, a declarat profesoara Zenaida Gromic.
 
Anul acesta, locul întâi a fost câştigat de copiii din Tulcea, unde există o comunitate numeroasă de ruşi lipoveni. Chiar dacă se află la vârsta la care jocul este prioritar, copiii lipoveni se gândesc deja cum să se pregătească profesional pentru un viitor mai bun. Andrei Macarov a luat locul I la acest festival şi are în plan să studieze în Rusia.
 
„Am participat la secţiunea Montaj unde am luat locul I. Acum se foloseşte destul de multă rusă şi sper să ajung să studiez în Rusia.”, a spus Andrei.
 
Pe de altă parte, cei mici recunosc că participarea la diferite festivaluri şi spectacole culturale îi determină să aprofundeze mai mult cultura ruşilor lipoveni. Pe lângă faptul că aprofundează cultura rusă, participanţii la aceste festivaluri au şansa să se afirme şi pe plan artistic.
 
„Festivalul acesta este organizat în special pentru tineri, pentru a promova cultura rusă, să se afirme [...] poate vor urca şi pe marile scene din Bucureşti, măcar unde să prezinte marii scriitori ruşi, așa cum s-a întâmplat zilele acestea la Năvodari.”, a declarat Ciprian Harlambie, preşedintele Asociației de Tineret Constanţa.
 
Festivalul Poeziei Ruse se află la cea de-a 6-a ediţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii