Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:41 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Ancheta de la restaurantul libanez a scos la iveală sute de nereguli

ro

09 Apr, 2014 21:22 3383 Marime text
Sute de nereguli au fost depistate la restaurantul libanez, unde trei tinere și-au găsit sfârșitul sâmbătă noapte într-un incendiu devastator. Instalațiile electrice nu au mai fost controlate de mai bine de patru ani, iar autorizația de funcționare nu a fost reînnoită în acest an. În plus, mai mulți angajați, inclusiv cele trei tinere decedate, nu aveau contracte de muncă.
Apar noi declarații cutremurătoare despre tragedia de sâmbătă.

„Nimeni nu m-a ascultat. Toată lumea, spuneam „Ard fetele sus”, nimeni nu m-a ascultat. Țipam după toată lumea, nimeni nu ne-a băgat în seamă, treceau pompierii pe lângă noi, nimeni nu a făcut nimic.” a povestit Georgiana, barmaniță la restaurantul libanez.
„Noi eram în bucătărie, nu am simțit nimic. Când am ieșit în sală am simțit fumul care venea de sus.” a spus Mirabela Enache, bucătareasă la restaurantul libanez.
În urma anchetei efectuate la restaurantul libanez, s-a constatat că ultimul control al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea a avut loc în urma cu 4 ani. Reprezentanții ISU au recunoscut că inspecția o fac o dată la 5 ani din cauza lipsei de personal. În plus, se pare că patronul localului nu și-a mai înnoit autorizația de funcționare, pentru 2014, documentație ce ar fi trebui depusă până la sfârșitul lunii martie.
„Nu am reușit să găsim niciun act de autoritate emis de instutuția noastră către niciuna dintre firmele care își desfășurau activitatea în unitatea respectivă. Obligația îi revine patronului sau celui care administrează firma respectivă să întocmrască un plan de măsuri în conformitate cu neregulile pe care le-am găsit noi și să ne comunice modul în care au fost soluționate.” a declarat Viorel Jianu, șeful ISU Dobrogea.
„Frma respectivă a funcționat autorizat până la data de 31 decembrie 2013. După această dată, de la 1 ianuarie până la 31 martie 2014, conform regulamentului de autorizare al Primăriei Constanța, toți agenții comerciali vin să se autorizeze sau reautorizeze, după caz. Din acest motiv Corpul de Control nu desfășoară acțiuni de control pe autorizații de funcționare decât după această perioadă, sau în această perioadă dacă există sesizări. În cazul de față nu există sesizări.” a afirmat Ionuț Pripis, șeful Serviciului Corp Control din cadrul Primăriei Constanța.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă declarau în urmă cu două zile, că cele trei fete nu dețineau contracte de muncă și lucrau pratic ilegal în restaurant. Şi nu erau singurele.

“Am constatat că o singură persoană avea contract de muncă activ la o întreprindere individuală, două dintre cele patru persoane aveau contractele de muncă încetate încă din luna septembrie 2013, dar la alte societăți, iar o persoană născută în 1994 nu figurează deloc în Revisal, deci nu a avut niciodată contract de muncă. Măsurile  vor fi între 10000-20000 de lei amendă contravențională. ” a declarat Eugen Bola, directorul ITM Constanța.
George Karam, proprietarul restaurantului libanez din centrul Constanței, a fost amendat cu 80.000 de lei de inspectorii de muncă. Dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală în cazul incendiului a fost preluat de procurorii Parchetului instanţei supreme.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii