Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:08 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputat în vizorul DNA! S-a solicitat aprobare de la Camera Deputaților pentru percheziția informatică

ro

16 Nov, 2022 12:00 1013 Marime text
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Procurorii DNA anunță inițierea procedurii necesare încuviințării, de către Camera Deputaților, a unei percheziții informatice în dosarul privind pe deputatul Daniel Tudorache.

Iată ce spun reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție:

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 796/VIII/3 din 19 noiembrie 2020 și 898/VIII/3 din 21 octombrie 2022, în considerarea prevederilor legale și constituționale, procurorul șef al DNA Crin Bologa a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a unei percheziții informatice în dosarul penal privind pe TUDORACHE DANIEL, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Concret, procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și dosarul penal întocmite de procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice față de persoana menționată care are calitatea de suspect în dosar.

Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii