Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrea să facă lupta vieţii Încleştarea dintre Tolea Ciumac şi Octavian Scoruş cutremură Constanţa (galerie foto + video)

ro

26 Mar, 2014 00:00 7808 Marime text
După Cătălin Marin, Constanţa propune un nou tânăr luptător care vrea să-i fure gloria vestitului războinic. Tavi numără zilele care au mai rămas până pe 13 aprilie, când va urca în ring hotărât şi fără frică
 

Meciul Octavian Scoruş - Tolea Ciumac este punctul de atracţie al galei de kick-boxing „Extreme Fight IV”, care se va disputa la Centrul „Bingo Europa” din Constanţa. Puternicul şi experimentatul Ciumac va avea ca adversar un tânăr în plină afirmare. În vârstă de 23 de ani, Octavian a făcut, înainte de kick-boxing, lupte şi box şi nu concepe să nu-l învingă şi pe Tolea.
 
Octavian Scoruş a fost un luptător de când se ştie. Născut la Tulcea, pe 12 februarie 1991, s-a mutat în scurt timp la Constanţa, cu familia, însă copilăria şi-a împărţit-o între cele două oraşe. La Tulcea, a început şi sportul. Era într-o vară, se afla acolo la bunicii din partea mamei, iar mai mulţi colegi de joacă l-au convins să se apuce de lupte greco-romane, disciplină pe care ei deja o practicau. Tavi avea 12 ani, iar ulterior a continuat luptele la Constanţa, cu tehnicianul Vasile Duşu, la clubul Farul.

Sub bagheta acestuia, a participat la mai multe competiţii, ratând însă medalia de bronz la Naţionale, din pricina unei accidentări la claviculă. Octavian a făcut lupte cinci ani, însă nu s-a antrenat zi de zi. De la 18 ani, a trecut la box, fiind pregătit un an şi jumătate de Marcelică Tudoriu, tot la CS Farul. O perioadă destul de scurtă, dar intensă, în condiţiile în care tânărul s-a pregătit zilnic. A şi prins repede. Nici nu avea cum să fie altfel, din moment ce a făcut meciuri de antrenament şi cu pugilişti precum Mihai Nistor, Ionuţ Gheorghe (medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena) sau Ionuţ Bodilcu, de la toţi având ce învăţa. O nouă accidentare însă („fractura boxerului”) l-a scos iar din ritm (ca şi la lupte), fiind nevoit să stea pe bară trei luni şi jumătate.
 
Două victorii în Italia
 
„Am cam avut ghinion cu accidentările până acum, dar sper să fi depăşit acest episod nefericit”, spune Octavian Scoruş, care, acum un an şi ceva, s-a apucat de kick-boxing, devenind un luptător redutabil. Este mare şi tare. La 1,89 m înălţime şi 110 kg greutate, are o forţă teribilă, iar adversarii care au făcut cunoştinţă cu pumnii săi pot depune mărturie. Când loveşte Octavian, e cutremur de intensitate mare. „La trei săptămâni după ce am început kick-boxing-ul, am avut şi primul meci, întâlnind un vicecampion bucureştean de Wu-Shu. L-am bătut în repriza întâi prin KO tehnic. Am mai făcut apoi un meci la sala de Complexul Sportiv Tomis, pe care l-am câştigat, apoi m-am impus în piramida 2 (+75 kg open) de la turneul Total Contact 2. Nu în ultimul rând, am realizat două victorii şi în Italia. Nu prea am pierdut în cele opt partide şi nici nu vreau să plec capul în ring. Sunt foarte strict în perioada de pregătire”, arată Octavian Scoruş, care este super-motivat să facă meciul vieţii contra lui Tolea Ciumac. „Voi întâlni un luptător puternic şi foarte dur. Nu pot spune însă că este extrem de tehnic. Am avut adversari care îl întrec din acest punct de vedere. Are însă o mare experienţă. Meciul va fi dificil, dar nu îl voi lăsa pe Tolea să mă bată. Mă voi pregăti foarte bine. Sunt optimist. Am urmărit pe viu una dintre partidele sale cu constănţeanul Cătălin Marin şi nu ştiu care e cu adevărat forţa sa. Am văzut câteva lovituri bune ale lui Tolea, dar care nu l-au pus jos pe Cătălin, nu l-au cutremurat. Voi vedea. Aştept meciul cu încredere. Am urmărit de câte două ori înregistrările celor două întâlniri Ciumac - Marin (în care victoriile au fost împărţite), astfel că ştiu cam la ce să mă aştept. Trebuie să am grijă şi la loviturile sale de picior”, mai spune Tavi.
 
Va lucra şi cu un campion mondial de Kempo
 
Dornic să lase o impresie deosebită şi să nu se facă de râs tocmai în faţa constănţenilor săi, la aşa o partidă de gală, Scoruş se pregăteşte cu asiduitate. Între antrenamentele sale şi cele ale lui Sylvester Stallone din „Rocky” nu e nicio diferenţă. Tavi are în faţa ochilor doar imaginea lui Ciumac. Pe lângă antrenamentele specifice, la sala de la clubul Sakura Constanţa (pe care îl va reprezenta în meciul cu Tolea) sau la sala de la Ovidiu (oraşul în care locuieşte campionul de 23 de ani), Scoruş lucrează şi în sala de forţă, dar face şi bazin ori alergări. Vrea să fie brici la ora marelui meci. „În sala de forţă intru doar de trei ori pe săptămână şi fac doar circuit, pentru că antrenamentele de culturism scad viteza şi explozia. Cu vreo două săptămâni înainte de partidă o să lucrez şi cu Daniel Asaftei, multiplu campion mondial şi european la Kempo. Vreau să am şi câteva partide de pregătire cu adversar. Îmi este destul de greu, fac 11 - 12 şedinţe de pregătire istovitoare pe săptămână, dar ambiţia de a mă prezenta ireproşabil în faţa lui Tolea mă ţine neobosit şi drept la antrenamente. Dau mai mult de 100% din mine. Tentaţia şi gustul dulce al unei întâlniri în ring cu Ciumac mă fac să rup toate barierele din calea mea”, repetă, ca un robot, Tavi, intrat deja în febra importantului meci. 
 
„Îmi place viaţa de cartier”

 
Luptătorul a urmat Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa şi Grupul Şcolar „Ion Podaru” din Ovidiu, iar în prezent este student în anul II la Universitatea Maritimă Constanţa. În timpul liber, îi place să facă grătare cu prietenii, să joace PlayStation, biliard sau fotbal-tenis. „Mă dau în vânt după viaţa de cartier. Suntem un grup de şapte-zece băieţi, alături de care stau în fiecare seară, două-trei ore, în Tomis Nord”, spune Octavian Scoruş, care are o soră de şase ani, Zoe Teodora.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii