Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Tenis de masă (III) Au promovat în prima divizie după o pauză de 30 de ani

ro

13 Feb, 2013 22:53 1754 Marime text
istorie.jpg

În vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, continuăm prezentarea istoriei tenisului de masă.

În aprilie 1977, se organizează la Constanţa ediţia a 14-a a Campionatului Naţional studenţesc, cu participarea a jumătate dintre centrele universitare din ţară. Au concurat zece echipe de fete, nouă de băieţi şi mulţi alţi jucători şi jucătoare la individual. Aflaţi la început de drum, constănţenii nu au obţinut rezultate deosebite. În mai 1991, reprezentantele Şcolii Sportive nr. 2 reuşesc să se impună la competiţia universitară. Emilia Ciosu ocupă locul întâi, iar Adriana Năstase locul doi la simplu. Cele două fac pereche la dublu, unde cuceresc medalia de aur. În septembrie 1992, Ciosu se situează din nou pe prima poziţie, iar alături de Năstase devine vicecampioană la dublu feminin.

Campionatul Divizionar

În 1983, după 30 de ani de întrerupere, tenisul de masă masculin din Constanţa revine în prima divizie. Din echipele care au ocupat locuri fruntaşe în clasamente au făcut parte: Radu Dragomir, E. Simion, G. Diamandi, R. Popescu, M. Gherasim, Gh. Cosac, N. Soare, V. Sterea, St. Haşoti, F. Tudora, Filimon şi alţii. În 1988, promovează în Divizia A şi echipa de fete, cu D. Şerban, E. Pintilie, C. Cătană şi R. Kiss în componenţă. În 1993, ambele formaţii promovează în Superligă, lăsând locul în Divizia A sportivilor din noua generaţie. Echipa de fete, cu E. Ciosu, A. Năstase, L. Nicolae, A. Manac şi M. Bogoslov în componenţă, a fost campioană naţională fără întrerupere între 1993 şi 1995. În Campionatele Naţionale, Ş.S. nr. 2 a avut şi echipe de juniori în prima divizie, precum şi echipe în Divizia B, atât la seniori, cât şi la senioare. În 2001, Ş.S. nr. 2 a obţinut locul întâi la fete şi locul doi la băieţi, în Divizia A.

Campionatele Naţionale

Ca şi în alte întreceri, şi la Campionatele Naţionale tenismenii constănţeni au obţinut rezultate remarcabile. În septembrie 1982, la întrecerea organizată la Constanţa, la care au participat peste 200 de sportivi, Ş.S. nr. 2 a ocupat locul patru. În decembrie 1985, perechea G. Doicescu - G. Romanescu se clasează pe locul trei la dublu. În martie 1993, Emilia Ciosu câştigă al treilea titlu naţional la simplu, iar alături de Antonela Manac ocupă prima poziţie şi la dublu. În 1994, Emilia Ciosu se clasează pe locul întâi, A. Năstase pe doi, iar Maria Bogoslov pe patru. A. Manac ia locul întâi la dublu (alături de Ştef), iar E. Ciosu, împreună cu Gogoriţă, ocupă locul doi. Perechile A. Năstase (Cristian) - E. Ciosu şi A. Năstase (Cristian) - A. Filimon câştigă medaliile de aur, respectiv de argint.

Sursa foto: Facebook

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii