Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Tenis de masă (II) Viorel Filimon, un sufletist fără pereche în sportul constănţean

ro

11 Feb, 2013 23:10 3194 Marime text
istorie.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, continuăm prezentarea istoriei tenisului de masă.

Ca semn de preţuire pentru tenisul de masă local, în anul 1967 se organizează la Constanţa Campionatul Internaţional al României, la care, pe lângă sportivii noştri, au participat jucători din Suedia, Ungaria şi Iugoslavia.

În iunie 1972, se organizează la Constanţa Cupa Voinţa şi Cupa Cooperaţiei, la care au participat echipe deosebit de puternice din Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, Polonia şi o selecţionată bavareză. Întrecerea a fost câştigată la fete de Voinţa, iar la băieţi de Spartacus Budapesta. Dintre jucătorii români s-au evidenţiat Eleonora Vlaicov, Magdalena Lesai, A. Lunteanu, Mihai Aurel, Ion Panait. În acelaşi an, tenismenii constănţeni participă pentru prima dată la concursul Top 12 de la Cluj, iar la Mangalia se dispută turneul final al Cupei României. De la această dată însă, din pricina slabei implicări a conducerii sportului local, tenisul de masă constănţean intră într-un con de umbră.

Revirimentul se produce după anul 1976, când, lângă mesele de tenis îşi face apariţia un sufletist fără pereche în sportul constănţean, antrenorul Viorel Filimon. Tenace, bun organizator, perseverent şi priceput, reuşeşte în câţiva ani, cu sprijinul conducerii şi al părinţilor copiilor în pregătire, să organizeze la Şcoala Sportivă nr. 2 unul dintre cele mai puternice centre de tenis de masă din ţară şi să coaguleze în jurul său o valoroasă echipă de tehnicieni, compusă din Stelian Haşoti, Viorel Sterea, Elena Sebe şi Olimpia Purendea. De-a lungul anilor, colectivul condus de Viorel Filimon a descoperit şi a şlefuit numeroase talente, care au adus glorie Constanţei şi României. În anul 1987, datorită preocupării manifestate de antrenorii Şcolii Sportive nr. 2 Constanţa, Centrul Olimpic de pregătire este transferat la Constanţa, ceea ce va contribui şi mai mult la creşterea valorică a acestui sport la malul mării.

După revigorarea sa, sportivii locali au participat la numeroase întreceri interne şi internaţionale. Din mulţimea lor, ne vom opri asupra unor întâlniri şi rezultate mai reprezentative.

Sursa foto: Facebook

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii