Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Tenis de masă (I) Primul sport cu care Constanţa a promovat în Divizia A

ro

07 Feb, 2013 23:12 1903 Marime text
istorie.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, începem prezentarea istoriei tenisului de masă.

Despre începuturile tenisului de masă în România se cunosc puţine lucruri. Primele ştiri apărute în presa vremii datează din anul 1926 şi menţionează că în marile oraşe din Transilvania şi Banat (Cluj, Oradea, Arad, Timişoara) se practicau partide cu mingea de celuloid. După anul 1930, centrul de conducere şi organizare se mută la Bucureşti, unde va lua fiinţă şi Federaţia. Tenisul de masă se va răspândi apoi în toată ţara, prin asociaţiile sportive, dar mai ales prin şcoli.

În Constanţa, după anul 1940, tenisul de masă ia o mare amploare, fiind practicat în afara şcolilor şi în mod organizat în asociaţiile sportive. În anii 1945 - 1946, mai mult de zece asociaţii aveau secţii active de tenis de masă: EFA (Educaţia Fizică Armeană) - cu patru echipe, Elpis - cu două, Macabi - cu una, Spartac - cu patru, Progresul - cu trei, Voinţa, Flacăra, Constructorul - cu câte una, Canal Dunăre - Marea Neagră - cu şase, Dinamo - cu trei. Între sportivii acestor asociaţii se organizau diverse întreceri, iar echipele sau reprezentanţii cluburilor participau la numeroase întâlniri interne şi internaţionale.

În anul 1941, Constanţa, reprezentată de Th. Economu (Elpis) şi Kevork Eghizarian (EFA), obţine locul doi la categoria întâi şi primul loc la categoria a doua la Campionatele Naţionale. În 1947, în Cupa României, reprezentativa Constanţei, din care au făcut parte Gogu Bojogian, Miran Barutgian şi Simion Avramidis, pierde la limită, 4-5, în faţa puternicei echipe Progresul Bucureşti. În anul 1951, echipele clubului Dinamo Constanţa, băieţi şi fete, promovează în Divizia A, tenisul de masă fiind astfel prima ramură sportivă din oraş care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a sportului românesc. Din primele echipe promovate au făcut parte, printre alţii, Gogu Bojogian, Aurel Romaşcanu, Garabetian Jirair, Irina Steiber, Lili Ciulianu.

În sezoanele estivale, la Constanţa se organizau întreceri de mare anvergură, la care erau invitaţi mari maeştri ai vremii, ca Angelica Rozeanu, Ella Zeller, Maria Alexandru, E. Mihalcea, Dorin Giurgiucă, R. Niculescu şi A. Rettli, care dădeau adevărate recitaluri. În anul 1959, se organizează la Constanţa „Criteriul European pentru Juniori", la care, pe lângă gazde, participă sportivi din Bulgaria, Turcia, Grecia, Iugoslavia, Polonia şi Ungaria, România ocupând locul întâi, atât la băieţi, cât şi la fete. În februarie 1960, la faza orăşenească a Campionatului Naţional, sportivii constănţeni obţin locuri fruntaşe: Nicolae Simizeanu - locul întâi, Nicolae Mureşanu - locul doi, Miran Barutgean - locul trei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii