Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Hipism (V) Exemplare din renumitele linii de cai arabi, la herghelia din Mangalia

ro

05 Feb, 2013 23:04 5177 Marime text
istorie.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, încheiem prezentarea istoriei hipismului.

În iulie 1981, s-a disputat Campionatul republican la dresaj şi obstacole, în organizarea AS Venus. Au participat 16 cluburi din ţară (Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Craiova, Tg. Mureş). Întrucât hipismul era extrem de atractiv pentru turiştii veniţi pe litoral, hipodromul de la Mangalia îşi măreşte capacitatea cu două piste de alergare, iar în anul 1985 este construită şi o tribună cu 1.000 de locuri. În iulie 1988, herghelia din Mangalia organizează o mare întrecere hipică, la sărituri peste obstacole, trap, galop, viteză şi atelaje, dotată cu trofeul „Cupa Hergheliilor". Au concurat peste 15 asociaţii din ţară. Prima poziţie i-a revenit echipei din Tg. Mureş, iar pe doi s-a clasat formaţia hergheliei din Mangalia.

În iunie 1989, se organizează la Mangalia o nouă ediţie a Campionatului republican rezervat juniorilor şi junioarelor, la obstacole şi dresaj, la care au luat parte peste 100 de sportivi din toată ţara. În acelaşi an, cu ocazia împlinirii a şase decenii de existenţă a hipodromului, are loc o interesantă manifestare hipică, la care au evoluat sportivi de la 12 asociaţii din România, printre care Steaua, Dinamo şi Dragoş Vodă. În iunie 1990, se organizează la Mangalia o etapă naţională la sărituri peste obstacole şi dresaj, cu participarea călăreţilor de la toate hergheliile din ţară. De la Mangalia au concurat, printre alţii, N. Clipici, Claudia Clipici, Ion Mirică, Demirel Istrate sau C. Dulici.

După 1990, deşi herghelia din Mangalia mai deţinea câteva exemplare din renumitele linii de cai arabi, Koheilan, Siglavy, Mersuch, Hadban, Shagya şi Nedjari, interesul pentru activitatea hipică scade, atât pe plan local, cât şi pe plan naţional.

 Sursa foto: shagyasport.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii