Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol Rafinare şi grija pentru comunităţile locale Directorul general Sorin Graure - „Investim în proiecte de mediu sustenabile“

ro

27 Mar, 2014 00:00 2586 Marime text
Rompetrol, prin programul său naţional de responsabilitate socială - „Împreună pentru fiecare”, a susţinut realizarea unui sistem de iluminat în cadrul Şcolii „Grigore Moisil“ din Năvodari, folosind panouri solare fotovoltaice. Valoarea sprijinului oferit de companie a fost de 45.000 de lei.
 
„Rompetrol este un contribuabil major la nivelul judeţului Constanţa, cu un impact semnificativ, iar angajamentul nostru faţă de această zonă, în special faţă de oraşul Năvodari, se traduce prin investiţii tehnologice şi programe de susţinere a celor 3.000 de angajati, dar şi prin grija faţă de comunitate. Creşterea gradului de protecţie a mediului înconjurător rămâne un obiectiv principal de business şi, din acest motiv, investim şi la nivel local în proiecte de mediu sustenabile, un exemplu fiind chiar această iniţiativă, care se adresează unui număr de peste 1.100 de elevi şi cadre didactice şi care are un impact semnificativ”, a declarat Sorin Graure, directorul general al Rompetrol Rafinare. Proiectul „Lumină pentru un viitor verde“, selectat pentru implementare în 2013 şi finalizat în luna martie, a presupus amplasarea pe clădirea şcolii a unui sistem fotovoltaic cu o putere instalată în panouri de 5kWp şi conectarea la un invertor on-grid, care se va sincroniza la reţeaua transportorului local de energie.

Prin acest sistem, economiile realizate de şcoală depăşesc 20.000 de lei pe an. Proiectul a presupus şi activităţi de informare şi conştientizare a elevilor, dar şi a comunităţii locale privind beneficiile înlocuirii energiei clasice cu energia solară, nepoluantă. În implementarea proiectului au fost implicaţi atât personal specializat, cât şi voluntari: autorităţi locale, părinţi şi peste 200 de elevi ai şcolii. „Montarea sistemului de panouri fotovoltaice, dar şi celelalte activităţi conexe reprezintă un real câştig pentru şcoala noastră - pentru elevi, prin activităţile educative realizate, dar şi din punct de vedere administrativ, printr-o economie de 1.700 de lei pe lună la factura de electricitate. Parteneriatul Şcoală - Primărie - Rompetrol demonstrează faptul că împreună putem contribui la îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a comunităţii în ansamblul ei“, a precizat Ligia Mangri, directorul şcolii.
 
Proiecte comunitare de peste 700.000 de lei
 
În Constanţa, în ultimii cinci ani, prin acest program au fost realizate proiecte comunitare a căror valoare depăşeşte 700.000 lei, dintre care amintim reabilitarea centrului de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă din cadrul Ddetaşamentului de pompieri Palas, amenajarea şi dotarea primului cabinet stomatologic şcolar în Năvodari, amenajarea unui teren de sport în cadrul Liceului Lazăr Edeleanu din Năvodari, înfiinţarea primului centru de reabilitare pneumologică în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Constanţa. În 2013, valoarea contribuţiei la bugetul de stat şi cel al oraşului Năvodari, plătită de companiile de pe platforma Petromidia, s-a ridicat la 1.37 miliarde USD, din care 1.5 milioane USD la bugetul local. Programul de responsabilitate socială „Împreună pentru fiecare” a început în 2009 şi este destinat dezvoltării şi implicării comunităţilor locale prin iniţierea, susţinerea şi derularea de proiecte din domeniul sănătăţii şi al protecţiei mediului. De la debutul proiectului „Împreună pentru fiecare”, în perioada 2009 - 2013, compania a alocat pentru dezvoltarea a 86 de proiecte peste 1.250.000 USD, în toate regiunile ţării, pentru beneficiul direct şi indirect a 300.000 de persoane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii