Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:04 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Sanatosi tun, dar cu indemnizatie de handicap

ro

26 Oct, 2010 12:09 1330 Marime text

Autoritatile constantene au depistat mai multe cazuri de persoane cu dizabilitati care primeau indemnizatie de handicap, desi sunt sanatoase
Astfel ca un nevazator cu grad de handicap II se descurca foarte bine in viata de zi cu zi, iar un batran cu Parkison se trateaza prin terapie in... gradina

Mii de persoane din judetul Constanta sunt beneficiare a indemnizatiei de handicap. Mai mult decat atat, sunt si constanteni care pentru grad I de handicap au si asistent personal. In urma controalelor, efectuate inca din luna iunie a acestui an, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, Inspectia Sociala, dar si specialistii din cadrul primariilor locale si Prefecturii Constanta au depistat o serie de nereguli la mai multi beneficiari din judet. La nivelul judetului, in prezent, numarul persoanelor care sunt incadrate intr-un grad de handicap se ridica la aproape 7.700. Specialistii au decis ca verificarile sa fie efectuate in continuare la domiciliul beneficiarilor. Trebuie sa amintim ca, la inceputul acestor verificari, in luna iunie, numarul persoanelor cu dizabilitati care se aflau in plata ajungea la 11.000, insa numarul lor a scazut pana astazi cu aproape 3.300, dar neregulile se tin lant.

Nu mica le-a fost surprinderea inspectorilor sociali, cand au ajuns acasa la un beneficiar si, desi acesta primea indemnizatie de nevazator, au constatat ca era prefect sanatos. „Presupusul om cu handicap ocolea toate obstacolele din casa, inclusiv cele mai marunte lucruri, care ii stateau in cale, ba chiar, la un moment dat, si-a aprins o tigara si a scrumat exact in scrumiera, fara cea mai mica ezitare", a povestit, stupefiat, unul dintre specialistii prezenti la controale. Echipa de inspectori, din care face parte si un medic, a decis ca persoana in cauza sa se prezinte, in termen de 60 de zile, la o reevaluare, cu toate documentele necesare de la medicul specialist. La fata locului s-a facut si un consult al beneficiarului de indemnizatie de handicap, iar diagnosticul pus de comisia medicala care i-a inmanat certificatul de handicap nu corespundea cu cele costatate de echipa de control. Mai mult decat atat, acelasi beneficiar, un barbat cu gradul II de handicap, care are in jur de 50 de ani, si primeste o indemnizatie de 234 de lei pe luna, avea deja o cerere catre institutiile abilitate pentru a trece la gradul I de handicap, cu asistent personal. Acesta nu este sigurul caz pe care l-au intalnit organele de control in comunele si satele din judetul Constanta.

Un alt exemplu dat de inspectori este cel al unui batran care lua indemnizatie de persoana cu dizabilitati pentru boala Parkison, avand si asistent personal. La verificarea la domiciliu, bolnavul fost gasit lucrand in gradina iar, in urma unui dialog cu inspectorii sociali, nu a dat nici cel mai mic semn ca ar suferi de vreo boala. Persoana primea o indemnizatie de handicap pentru gradul I, in valoare de 293 de lei si o avea drept asistent personal pe sotia sa, care primea 700 de lei pe luna. Din verificari s-a stabilit ca barbatul primea si o pensie la limita de varsta, de 1.000 de lei. Nu este singurul caz in care persoane care au certificate de dizabilitati, primesc indemnizatie de handicap, ba au si un asistent personal, platit de stat. Pentru a scoate din sistem astfel de cazuri, o comisie formata din inspectori sociali si din medici specialisti vor face evaluarea tuturor persoanelor care primesc indemnizatie cu caracter permanent, adica nu sunt chemati la comisie din 6 in 6 luni.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii