Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicienii, între voinţa străzii şi şmecherii

ro

10 Nov, 2015 00:00 3313 Marime text


Politicieni cu ştate vechi sau la început de carieră încearcă să găsească soluţia salvatoare „pentru binele ţării“. Variante de genul alegeri anticipate sau guvern tehnocrat, dar şi propuneri privind cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare sunt invocate şi de unii, şi de alţii sub diverse pretexte. O parte dintre politicieni se gândesc la „viitorul formaţiunilor“ în cadrul cărora activează, o parte invocă „reducerea cheltuielilor din bugetul de stat“, în timp ce o altă categorie face trimitere la „primenirea partidelor“ şi la acordarea, în termen cât mai scurt, de „răspunsuri la solicitările străzii“.
 
Cum privesc politicienii constănţeni ipostaza de a alege între anticipate şi învestirea unui guvern tehnocrat, dar şi organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare aflaţi în cele ce urmează. 
 
Deşi delegaţia PNL prezentă la consultările de la Cotroceni a avansat propunerea alegerilor anticipate, deputatul Gheorghe Dragomir, copreşedinte al organizaţiei judeţene, consideră că, „pentru o perioadă de timp ca cea pe care o trăim, se impune un guvern tehnocrat“. „Este nevoie de un Executiv neutru, echilibrat, care să se ocupe de problemele administraţiei centrale, să pregătească alegerile viitoare şi să inspire încredere în rândul românilor“, a adăugat liderul PNL Constanţa. În opinia sa, dacă s-ar merge pe alegeri anticipate, „actualul Guvern nu ar putea funcţiona într-o perioadă complicată. Are nevoie de Parlament pentru a pregăti şi a vota bugetul de stat pentru 2016. Totodată, nu se cade să faci alegeri în perioadă de sărbători. Nu este simplu să provoci alegeri anticipate imediat. Trebuie să existe voinţă şi disponibilitate din partea parlamentarilor“, a concluzionat deputatul Gheorghe Dragomir.
 
Cât priveşte cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare, Dragomir nu manifestă ostilitate. „Dacă se poate, n-ar fi rău. Însă ar trebui modificată Constituţia, toţi paşii trebuie calculaţi. Trebuie identificate toate variantele plauzibile şi acceptate, în primul rând, de românii din stradă“, a atenţionat copreşedintele PNL Constanţa.   

Opinii evazive 


Pe cele două teme care au monopolizat scena politică în această perioadă, senatorul ALDE Mircea Banias a fost mult mai evaziv. El consideră că ambele variante - alegeri anticipate sau guvern tehnocrat - „sunt de luat în calcul cu avantajele şi dezavantajele lor“. „E greu de spus care ar fi soluţia cea mai bună. Preşedintele Klaus Iohannis are ultimul cuvânt“, a afirmat senatorul ALDE.
 
Cum „multe situaţii ce păreau imposibile cu ceva timp în urmă, acum devin plauzibile“, Mircea Banias pare să se ferească de un răspuns clar şi în cazul unei eventuale cuplări a scrutinului local cu cel parlamentar. Totuşi, el a făcut apel la memorie, reamintind: „Ultima oară, în 2012, când s-a pus problema devansării alegerilor parlamentare, Curtea Constituţională a României s-a opus. Rămâne de văzut dacă este posibil, dar nu cred că s-a schimbat ceva de atunci.“

Exclus alegeri anticipate 


Deşi a recunoscut că decizia nu stă în mâinile sale, secretarul executiv al organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, a spus un „NU“ categoric alegerilor anticipate. „E treaba preşedintelui, dar, personal, spun exclus alegerilor anticipate“, ne-a declarat liderul social-democrat. El a subliniat faptul că un guvern trebuie să aibă susţinere parlamentară, aspect ce impune „identificarea unei formule care să-i asigure stabilitatea. Nu aştept minuni de la guvernul viitor. Ce ar putea să facă mai mult decât Guvernul Ponta?“, se întreabă, retoric, Cristinel Dragomir.
 
Secretarul executiv al PSD Constanţa le-a atras atenţia politicienilor că acum, mai mult ca oricând, este nevoie de mai multă seriozitate, de mai multă implicare şi de renunţarea la clişee. „Românii din stradă vor o altă clasă politică şi asta presupune, în primul rând, respectarea legilor şi rigurozitate. În acest context, consider că ar fi o greşeală să amesteci localele cu interesul naţional. Oamenii nu vor mai şti ce votează. Pentru mine, ca politician, este simplu, pentru că îmi susţin partidul, pentru alegători, e mai dificil de ales“, consideră liderul PSD Constanţa.

Primenire şi profesionalizare 


Pentru liderul partidului M10 la Constanţa, Mihai Petre, atât alegerile anticipate, cât şi învestirea unui guvern tehnocrat reprezintă o variantă bună. Totuşi, guvernul tehnocrat „ar fi a doua opţiune“. Şi asta în condiţiile în care „ambele nu rezolvă situaţia societăţii româneşti“. „Oamenii au ieşit în stradă pentru că erau nemulţumiţi de Guvernul incompetent şi de Parlamentul care s-a făcut scut în faţa corupţilor şi şi-a votat pensii şi alte beneficii. Degeaba pui guvern tehnocrat, dacă nu dizolvi Parlamentul, pentru că românii au pus semnul egal între toate partidele, deoarece niciun parlamentar nu a demonstrat că se gândeşte la oameni. Totodată, alegerile anticipate, dacă nu sunt dublate de o primenire a partidelor tradiţionale, iar nu am făcut nimic. Schimbăm un Parlament incompetent cu un altul mai puţin incompetent. Alegerile anticipate ar fi OK, răul cel mai mic ar fi un guvern tehnocrat. Numai că acesta trebuie să meargă pe ideea profesionalizării tuturor instituţiilor de stat, altfel, nu am făcut nimic. E nevoie de «guverne tehnocrate» locale“, este de părere preşedintele M10 Constanţa, Mihai Petre.
 
Conştient că „este foarte mult de făcut pentru a răspunde doleanţelor străzii“, liderul M10 consideră că este nevoie de o devansare a alegerilor parlamentare, însă comasarea acestora cu localele ar fi „o şmecherie ce ar ajuta PNL şi PSD, care au primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Celorlalte partide le-ar fi greu să se bată cu aceste structuri. Mai mult, pentru alegerile locale trebuie modificată legislaţia în sensul alegerii uninominal şi în două tururi de scrutin a preşedinţilor de consilii judeţene şi a primarilor“, a concluzionat Petre.

Set de criterii pentru viitorii parlamentari 



Pentru că „jumătate din actualul Parlament este de acord cu ceea ce solicită strada“, senatorul UNPR Marian Vasiliev pledează pentru învestirea unui guvern tehnocrat. „Anticipatele, raportat la ce solicită oamenii, nu schimbă nimic, atâta timp cât nu apar criterii impuse de societatea civilă privind includerea pe liste a viitorilor parlamentari. E nevoie de un set de criterii acceptate de stradă care să vizeze numărul de mandate, dosarele penale şi alte aspecte pe care românii nu le acceptă la următorii lor reprezentanţi“, ne-a declarat Vasiliev.
 
Referitor la cuplarea localelor cu parlamentarele, progresistului i se pare „pe undeva OK“. „Toţi care candidează la locale nu mai pot opta şi pentru Parlament. Acesta ar fi un aspect. Totuşi, mergem pe ideea decalării scrutinelor, astfel încât fiecare să fie tratat cu maximă seriozitate“, a menţionat senatorul UNPR.

Anticipatele, o armă cu două tăişuri 


Deşi coordonează activitatea unei organizaţii politice aflate la început de drum - Partidul România Unită -, Dumitru Bădrăgan, preşedintele PRU Constanţa, susţine ideea învestirii unui guvern tehnocrat, însă cu o sarcină precisă. „Executivul tehnocrat ar trebui să identifice problemele din cadrul legislativ şi să le înainteze Parlamentului, pentru a fi soluţionate cât mai rapid. Alegerile anticipate ar fi o armă cu două tăişuri. Cei ce vor o schimbare nu au, acum, şi forţa necesară pentru a o aduce. Protestatarii n-au timp să se coaguleze pentru a-şi impune cererile îndreptăţite, de altfel. Iar partidele politice tradiţionale au nevoie de schimbare, triere şi criterii de promovare“, ne-a declarat liderul PRU Constanţa. 
 
Alegeri locale şi parlamentare simultan ar fi, în opinia lui Bădrăgan, „în avantajul reducerii cheltuielilor, însă o astfel de modificare ar trebui să vină din partea societăţii civile, nu a politicienilor“. „Asta ar da peste cap calculele partidelor şi ale politicienilor, deopotrivă. Politicieni dornici să avanseze sărind peste etape (n.r. referire la cei care vor direct în Parlament) şi fără a avea experienţa necesară ar fi puşi în dificultate. Inclusiv cei obişnuiţi să aştepte câteva luni până la preluarea mandatului de consilier local sau judeţean, după plecarea în Parlament a colegilor de partid, s-ar trezi puşi la treabă mai rapid. Asta ar putea reprezenta pentru partide o modalitate  de a tria mai bine persoanele propuse la nivel local şi central, iar fiecare aspirant să-şi asume riscul. Nu mai pot folosi aceleaşi locomotive în ambele scrutine“, a concluzionat preşedintele PRU Constanţa, avocatul Dumitru Bădrăgan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii