Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noutăţi în cazul toxiinfecţiei copiilor de la Tuzla Firma Dobre şi Fiii folosea substanţe interzise?!

ro

23 Nov, 2010 00:00 4546 Marime text

dosar_dsvsa_-_corn_dobre_si_fiii.jpgSocietatea care se ocupă de distribuirea în judeţ a laptelui şi a cornului pentru elevii din ciclul primar a chemat în instanţă, la recurs, DSVSA Constanţa, într-un dosar care vizează o plângere contravenţională primită în 2009 după descoperirea unor nereguli la documentele de transport ce însoţeau produsele de patiserie. Partea cea mai interesantă a apărut la momentul când s-au descoperit printre ingredientele folosite la prepararea cornurilor două produse interzise: dulcinatul şi sorbitolul

Potrivit dosarului nr. 9730/212/2010, înregistrat pe 16 noiembrie 2010, plângerea face referire la contestarea unei amenzi de 6.000 de lei pe care societatea constănţeană a primit-o de la autorităţile sanitar-veterinare, pentru documente lipsă care însoţeau transportul de produse, după ce 20 de copii din Tuzla au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa în urma unei toxiinfecţii alimentare provocate de cornul care le este distribuit prin programul guvernamental "Cornul şi laptele".

Povestea intoxicaţiei de la Şcoala Generală cu clasele I - VIII din Tuzla a vuit în toată presa, la acel moment. Iniţial, s-a spus că toxiinfecţia şcolarilor cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, majoritatea din clasa a VII-a A şi câţiva din clasele a VII-a B şi a VII-a C, a fost provocată de laptele care era distribuit acestora de firma prahoveană "Ecolact Prod" SRL - Păuleşti, Prahova. Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare Constanţa au extins controlul la SC Dobre şi Fiii SRL, aparţinând consilierului judeţean PSD Mircea Dobre, societate care producea şi distribuia şi în anul şcolar precedent produsele de panificaţie, prin programul guvernamental. Pentru a lămuri situaţia, s-au preluat ulterior probe din ingredientele folosite.
Surse din cadrul DSVSA Constanţa ne-au declarat că, în urma analizelor efectuate pentru compoziţia cornului, s-a constatat că se foloseau două ingrediente care sunt interzise pentru acest produs de patiserie: sorbitolul şi dulcinatul, ambii îndulcitori sintetici. Mai mult, cele două ingrediente, chiar dacă erau interzise, apăreau pe eticheta produsului. Sorbitolul (E420) este considerat, în general, lipsit de nocivitate, se foloseşte în alimentele pentru diabetici şi aparţine unei grupe de îndulcitori dintre care mulţi sunt utilizaţi ca laxative. În doze mari, acesta poate provoca tulburări nutriţionale severe şi poate produce în anumite cazuri crampe şi dureri abdominale.

Dulcinatul, cunoscut sub denumirea de dulcină, este un îndulcitor sintetic de 500 de ori mai dulce decât zahărul, dar nu se foloseşte în industria alimentară pentru că nu s-au efectuat suficiente studii pentru a determina care sunt efectele nocive pe care le poate avea asupra organismului uman.

S-a mers pe suspiciune

Iniţial, societatea nu a fost sancţionată pentru ingredientele folosite, ci pentru că existau lipsuri în ceea ce priveşte documentele de însoţire a mărfii distribuite. "S-a descoperit lipsa trasabilităţii produselor şi pentru asta au fost amendaţi. S-a mers apoi pe suspiciune", a mai adăugat sursa noastră. De altfel, se pare că cei de la SC Dobre şi Fiii SRL au probleme şi în ceea ce priveşte maşinile cu care se transportă produsele în judeţ, nu o singură dată fiind sancţionaţi de autorităţi în acest sens. Ulterior, controlul a fost extins şi în ceea ce priveşte această toxiinfecţie de la Tuzla şi s-a ajuns la prelevarea de probe.
Potrivit aceloraşi surse din cadrul DSVSA, aşa cum se prezintă în regulamentul Comunităţii Europene nr. 178 şi cum se specifică în legea 150/2002, în cazul unei suspiciuni de toxiinfecţie alimentară, se emite o ordonanţă prin care activitatea societăţilor implicate este suspendată 48 de ore. Se pare însă că firma nu a respectat această prevedere, iar acest lucru poate fi dovedit prin verificarea facturilor societăţii din perioada 24 - 26 septembrie 2009.
Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Dincă, ne-a declarat că are cunoştinţă despre această problemă şi despre folosirea de către SC Dobre şi Fiii SRL a celor doi îndulcitori interzişi, însă acum instanţa este cea care va soluţiona problema. "Inspectorii DSV-ului şi-au făcut treaba cu responsabilitate, iar acum cazul a rămas în sarcina instanţei".

dosar_dsvsa_-_mircea_dobre.jpgAm încercat să luăm legătura şi cu directorul societăţii, Mircea Dobre, dar acesta a refuzat să stea de vorbă cu noi în legătură cu acest subiect. În schimb am reuşit să luăm legătura cu fiul acestuia, Titus Mircea Dobre, care, mult mai comunicativ, ne-a spus că îşi aduce aminte despre povestea toxiinfecţiei de la Tuzla, inclusiv a celor două produse în jurul cărora s-a învârtit povestea, dar că nu poate spune nimic mai mult. "Punctele de vedere în privinţa acestui caz ni le spunem în faţa instanţei, nu în presă. Puteţi veni la proces când se judecă şi veţi afla mai multe", ne-a declarat Titus Mircea Dobre.
Recursul în acest dosar se va judeca pe 19 ianuarie 2011.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Alfa 22 Nov, 2010 23:54 Nea Mircea...fa te rog pâine "speciala" pentru P.D.L...pentru ca lumina din lumina ne da Elena Udrea de mâine...Ha,ha,ha...vorba P.D.L.-ului...fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n tara lui Base...