Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemulţumirile primarilor faţă de alocările CJC se înmulţesc Valentin Vrabie şi Dorinela Irimia, cu jalba-n proţap la judeţ (documente)

ro

04 Oct, 2014 00:00 4837 Marime text
Şedinţa de Consiliu Judeţean de vineri a adus cu sine şi o serie de satisfacţii, dar şi nemulţumiri ale
primarilor din judeţ. Pe ordinea de zi s-au regăsit şi două proiecte de hotărâre prin care au fost repartizaţi banii din cotele defalcate din TVA şi din impozitul pe venit către unităţile administrativ-teritoriale de la nivelul judeţului Constanţa. Nu este pentru prima dată când modul în care sunt repartizate sumele din cotele defalcate de către Consiliul Judeţean Constanţa devine un motiv de răzvrătire în rândul primarilor, însă este pentru prima dată când cererile acestora sunt mai vocale. Conform Legii 273/2006, actualizată la 15.11.2013, primarii ar trebui să fie sprijiniţi în buna desfăşurare a activităţii unităţii administrativ-teritoriale prin acordarea de sume pentru plata arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală, precum şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Doar că de această lege beneficiază doar anumite localităţi, după cum susţin unii primari.

 Primarul comunei Saraiu - „Ne considerăm, efectiv, abandonaţi“

Primarul Dorinela Irimia a trimis, vineri, în momentul şedinţei, o adresă celor doi vicepreşedinţi ai CJC, Gheorghe Darie şi Cristinel Dragomir, dar şi spre ştiinţa prefectului Radu Volcinschi şi a senatorului Nicolae Moga, prin care le reamintea mai-marilor CJC de existenţa pe harta judeţului a comunei Saraiu.
 
„Proiectul făcut public de către dumneavoastră, în care comuna noastră nu se regăseşte niciunde, ni se pare incorect şi nedrept. Suntem o localitate care îşi are propria importanţă la nivelul judeţului, iar faptul că problemele noastre nu au ajuns în calculul dumneavoastră ne îndreptăţeşte să ne considerăm efectiv abandonaţi exact de instituţia care ar trebui să ne susţină şi să ne acorde tot sprijinul“, menţionează primarul în documentul care ar fi ajuns şi pe masa celor doi vicelideri ai CJC, Cristinel Dragomir şi Gheorghe Darie, în momentul şedinţei, după cum precizează Dorinela Irimia.
 
„Lupta noastră este o luptă dreaptă şi nu avem dreptul civic şi moral de a o abandona, fiind în joc dezvoltarea comunei şi implicit a comunităţii. Chiar dacă, în acest moment, considerăm că «nu ne vreţi», noi existăm şi «vă vrem» şi nu ne vom lăsa ignoraţi“, a mai arătat primarul, în documentul înaintat.

 Răspunsul CJC - „Vom face o analiză pertinentă, aşa cum facem pentru toate localităţile“

Cu privire la solicitarea Dorinelei Irimia, vicepreşedintele CJC Gheorghe Darie, a declarat că este „o acţiune normală şi naturală“. „Vom studia solicitarea doamnei primar, vom face o analiză pertinentă, aşa cum facem pentru toate localităţile.“
„Toţi parlamentarii îşi aduc aminte de localnici doar în campania electorală, când le este necesar votul cetăţenilor. Dar cum pot eu să apar în faţa oamenilor şi să le spun că eu am încredere în ei şi să le cer să facă acelaşi lucru, dacă cei din comunitate văd că nimeni de la centru nu face nimic pentru ca lor să le fie bine?“, a mai spus primarul. „Sunt în continuare mâhnită pentru că nu mi se pare corect ca alte primării să primească sute de mii de lei la fiecare alocare, iar comuna Saraiu să fie omisă de fiecare dată. Eu consider că mi-am făcut de fiecare dată datoria faţă de CJC şi faţă de forurile superioare şi aştept acelaşi lucru. Cu ce este mai prejos comuna Saraiu decât comuna Horia? Nu am nimic cu colegul Gigel Sava, am dat exemplul acesta doar pentru că suntem «vecini»“, a declarat şefa administraţiei locale de la Saraiu, Dorinela Irimia, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.

 Primarul Valentin Vrabie a venit să ia „pulsul“ voturilor consilierilor


Şi primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, care a venit personal la şedinţă, are unele nemulţumiri cu privire la alocările făcute de CJC.
„Am primit prin hotărâre de consiliu 33.000 de lei, sumă destinată arieratelor. Ce reprezintă arierate în comuna Peştera: am construit o şcoală în 2009, pe banii constructorilor, iar acum trebuie să îi dăm înapoi. Observ că de trei şedinţe ne alocă această sumă. Doar că aceşti bani nu ne ajută pentru dezvoltare, pentru supravieţuire, mai ales că, anul trecut, comuna Peştera a fost distrusă de inundaţii şi am avut pagube extrem de importante“, a declarat primarul Valentin Vrabie după finalizarea şedinţei CJC. „Localitatea a fost sărită şi de către Guvernul României şi nu s-au alocat bani pentru decontarea cheltuielilor pe care le-am avut la bugetul local din cauza inundaţiilor de anul trecut, probleme care ne-au dat peste cap întreaga execuţie bugetară“, a mai spus Vrabie, referitor la alocările de la Guvern pentru localităţile afectate de inundaţii.
 
Acesta susţine însă că scopul său nu a fost acela de a cere vreo favoare personală. „Am venit la CJC să vad cum se votează, sa văd ce emoţie îi mână pe consilierii judeţeni, care au responsabilitate pentru întreg judeţul Constanţa. Şi am avut ocazia să văd chipurile senine, să îi văd satisfăcuţi, cu conştiinţa împăcată, relaxaţi, foarte mulţumiţi de ceea ce fac. Numai că, din nefericire, ceea ce se întâmplă cu banii, cu milioane de lei de la CJC alocate în «găuri», în «saci fără fund», ar trebui să îi cutremure puţin pe domnii consilieri, mai ales că cei mai mulţi sunt tineri. Dacă un astfel de judeţ îşi construiesc, este grav că nu iau atitudine şi nu încearcă să corecteze o direcţie greşită în care a mers judeţul timp de 15 ani“, a declarat Valentin Vrabie.

Vasile Delicoti - „Noi, primarii, ar trebui să fim mai vocali“

De asemenea, primarul independent al comunei Peştera a mai spus şi că ar fi vrut să aibă unele discuţii cu aleşii judeţeni, dar aceştia au fost foarte grăbiţi. „Mi-aş fi dorit doar să port câteva discuţii cu consilierii judeţeni, dar doar ne-am salutat, iar când am încercat să aprofundez un subiect, au zis «asta e situaţia». Acesta a fost singurul argument.

 Cu privire la acţiunile colegilor săi, primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, a afirmat: „Noi, primarii, ar trebui să fim mai vocali“. „Ar trebui să purtăm o discuţie, poate chiar la nivelul organizaţiei judeţene a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) şi să găsim o soluţie. Trebuie găsită o formulă corectă de împărţire a banilor. Sunt localităţi care stau liniştite şi aşteaptă să vină şedinţa şi să primească banii, în timp ce altele se zbat să supravieţuiască“, a afirmat Delicoti. Opinia sa este completată de cea a primarului Dorinela Irimia, care consideră că „cel mai corect ar fi ca Ministerul Finanţelor să aloce banii direct unităţilor administrativ-teritoriale, fără a mai trece prin filtrele CJC“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii