Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiru spune că „nu-i meciul lui Radu Mazăre“ PDL sesizează Avocatul Poporului în privinţa legii prin care Consiliul Local Constanţa a ajuns să administreze 20% din Port

ro

23 May, 2014 00:00 2286 Marime text
Liderul PDL Constanţa, senatorul Gigi Chiru, a anunţat, ieri, că PDL va sesiza Avocatul Poporului în legătură cu presupusa neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care Consiliul Local Municipal Constanţa a preluat în administrare 20% din acţiunile Portului Constanţa. Parlamentarul constănţean a explicat de ce, în opinia sa, această lege e neconstituţională. El a declarat că, potrivit Constituţiei, dar şi conform  prevederilor Legii 215 a Administraţiei publice locale, consiliile locale nu au personalitate juridică, nu au propriul patrimoniu, şi deci nu ar putea administra aceste acţiuni. Chiru a menţionat că doar municipalitatea, adică unitatea administrativ-teritorială, ar fi putut să facă asta, reprezentată de primar. „Consiliul Local Constanţa a încasat banii (n.r. din dividendele obţinute, ca acţionar, de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa), fără suport legal“, a declarat Gigi Chiru. „Există posibilitatea ca municipalitatea să fie nevoită să returneze cele 12 milioane de lei obţinute din dividendele de la CNAPMC“, avertizează senatorul PDL. „În atare condiții,  transmiterea, în baza Legii nr. 216/2008, a dreptului de proprietate asupra pachetului de acțiuni în cadrul CNAPM Constanța, se putea realiza exclusiv către unitatea administrativ-teritorială Municipiul Constanța, persoană juridică de drept public, deținătoare a unui patrimoniu propriu, iar nu către Consiliul Local al municipiului Constanţa, care, în acord cu prevederile art. 1 alin. 2 lit. d) din Legea nr. 215/2001, este doar o autoritate deliberativă, care nu deține un patrimoniu propriu“, subliniază Gigi Chiru.
Preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa a precizat că, după ce partidul va sesiza, printr-un memoriu, Avocatul Poporului, acesta din urmă ar trebui ca, în termen de 30 de zile, să sesizeze Curtea Constituţională a României. Gigi Chiru a afirmat şi că este puţin probabil ca, în acest context, Guvernul să promoveze vreo hotărâre privind transferul, cu titlu gratuit, a pachetului de 13% din acţiunile Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la administraţia locală constănţeană.
În sprijinul afirmaţiilor făcute ieri, senatorul PDL a declarat că există un precedent în acest sens, şi anume decizia CCR nr. 117 din 6 martie 2014, care anula o ordonanţă potrivit căreia consiliile locale pot administra centralele termice din localitate.
Nu mai puţin important, Chiru a mărturisit că, în opinia sa, Radu Mazăre ar fi, în problema Portului Constanţa, „instrumentul“ cuiva. „Nu-i meciul lui Radu Mazăre, ăsta nu-i filmul lui“, a subliniat Chiru.
Menţionăm că am încercat să aflăm şi punctul de vedere al primarului Radu Mazăre pe marginea declaraţiilor făcute ieri de Chiru, dar edilul-şef nu a răspuns. În cazul în care o va face, declaraţia sa va fi ulterior publicată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii