Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

80 de ani de la „Înțelegerea Balcanică“ Simpozion dedicat proiectelor de asigurare a securității regionale

ro

31 Oct, 2014 00:00 3498 Marime text
La 80 de ani de la semnarea Pactului Înțelegerii Balcanice și la 91 de ani de la fondarea statului turc modern de către Mustafa Kemal Atatürk, Universitatea „Ovidius“ a găzduit, ieri, simpozionul cu tema Proiecte de asigurare a securității regionale „Înțelegerea Balcanică“ (1934). Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“.

Au vorbit pe această temă conf. univ. dr. Enis Tulça, de la Universitatea Galatasaray, și conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“.

În discursul său, conf. univ. dr. Enis Tulça a vorbit despre „importanța apropierii dintre Grecia și Turcia începând cu anul 1929 și până la semnarea acestei Înțelegeri, despre efortul depus de către România pentru înființarea unei alianțe a Balcanilor, despre rolurile pe care le-au avut Mustafa Kemal Atatürk, Elefterios Venizelos, Nicolae Titulescu, İsmet İnönü și ambasadorii Turciei la Atena și București din acea perioadă, Mehmet Enis Akaygen și Hamdullah Suphi Tanrıöver, pe întreg parcursul acestui proces care a dus la semnarea tratatului“. Subiectul a fost abordat şi de conf. univ. dr. Emil Plopeanu, care a vorbit despre deficiențele aceluiași Pact al Înțelegerii Balcanice și despre o analiză, în acest sens, a lui Nicolae Titulescu, șeful diplomației române de la acea vreme.

Așa cum a precizat conf. univ. dr. Enis Tulça, tema a fost aleasă ca urmare a propunerii venite din partea Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța de a pune bazele unei colaborări, moment care a coincis cu împlinirea a 80 de ani de la semnarea Înțelegerii Balcanice. Aflat pentru a doua oară la Universitatea „Ovidius“, conf. univ. dr. Enis Tulça, care are rădăcini dobrogene, intenționează să dezvolte un proiect mai amplu bazat pe o colaborare între instituția constănțeană și Universitatea Galatasaray.

Simpozionul s-a desfășurat în prezența Consulului General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, printre invitați numărându-se subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, subprefecții județului Constanța Ersun Anefi și Levent Accoium, şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii