Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chișinău-Jurnal.md Dosarul împotriva lui Filat, pornit cu acordul celui mai bogat oligarh din Republica Moldova

ro

20 Oct, 2015 10:06 2785 Marime text
Dosarul în care fostul premier Vlad Filat este învinuit de implicare în fraudele din sistemul bancar a fost pornit cu acordul celui mai bogat oligarh din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, cel care are sub control instituţiile de drept şi de justiţie.

Astfel comentează Bloomberg ultimele evenimente de la Chişinău. Într-un articol de analiză, sursa accentuează că, între timp, principalul învinuit de frauda de la Banca de Economii, Ilan Shor, cel care l-a denunţat pe Filat, se plimbă în libertate.

„Cel mai bogat oligarh din Moldova, Vladimir Plahotniuc, care deţine al doilea partid din coaliţia de guvernământ, este cel care controlează instituţiile de drept, precum şi cele de justiţie. Astfel, ancheta în cazul lui Filat a pornit cu acordul lui Plahotniuc. El s-a lăsat de fotoliul său din Parlament pentru a potoli mânia populaţiei, dar asta nu înseamnă că şi-a pierdut controlul asupra instituţiilor de stat, că democraţia brusc va înflori sau corupţia va fi eradicată”, se arată într-un editorial al instituţiei de presă din SUA.

Săptămâna trecută, procurorul general, însoţit de mascaţi, a venit la Parlament după fostul prim-ministru Vlad Filat. Acesta este anchetat în legătură cu o fraudă bancară de 1 miliard de dolari. Încă de la primul raport preliminar cu privire la frauda bancară, efectuat de compania Kroll, mai mulţi oameni protestează non-stop în stradă faţă de eşecul guvernării de a face investigaţiile. Oamenii sunt înfuriaţi pe fenomenul corupţiei din ţară şi spun că nu mai au de gând să o tolereze.

Suma banilor dispăruţi în urma fraudei reprezintă o optime din Produsul Intern Brut al ţării. Jaful a fost descoperit în noiembrie 2014, dar băncile nu au fost lichidate, aşa cum a cerut Fondul Monetar Internaţional. Costul a căzut pe contribuabilii din această ţară care este cea mai săracă din Europa.

Când a demarat ancheta, toate documentele bancare, care se refereau la persoana indicată în raportul Kroll, Ilan Shor, au fost încărcate într-o dubă pentru a fi duse la păstrare. Duba a fost „furată” subit, iar când a fost găsită, era arsă împreună cu dovezile. Shor, care se află în libertate, a fost ales primar al unui oraş din apropierea capitalei. Într-un autodenunţ, Shor spune că Filat l-ar fi şantajat să-i plătească mită de 260 de milioane de dolari.

Potrivit Bloomberg, din cauza ilegalităţilor admise de actuala guvernare, Republica Moldova riscă să ajungă în zona de influenţă a Rusiei. „Pentru a înţelege modul în care preşedintele Rusiei Vladimir Putin îşi poate continua drumul său în Ucraina, fără să continue războiul, trebuie să vedem ce se întâmplă în ţara vecină. La fel ca în Ucraina, sistemul politic este corupt”, scrie sursa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii