Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elena Udrea, acuzată de spălare de bani și fals în declarații de avere (documente)

ro

30 Jan, 2015 00:00 2264 Marime text
Elena Udrea, preşedintele PMP, a fost adusă de anchetatori, ieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Deputatul a declarat, la ieşirea de la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, că nu putea să menţioneze în declaraţia de avere ceva ce aparţinea fostului soţ, respectiv lui Dorin Cocoş, dacă acesta nu i le menţiona.
 
„În această dimineaţă (n.r. - ieri), am fost invitată în persoană (a se citi «cu mandat») de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident că aşa voi şi proceda”, a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.
 
Elena Udrea a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, întrucât nu a menţionat împrumuturi acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţine, împrumuturi despre care Udrea ar fi ştiut, întrucât încasa dividende.
 
Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, Elena Udrea, fost ministru, în prezent deputat, era obligată să îşi declare averea, însă aceasta nu a notat, în declaraţiile de avere din 2010, împrumuturile acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, firmei acestuia, SC Euro Hotels International Co SRL, în condiţiile în care Udrea declara încasarea de dividende de la această societate.
 
„Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse - împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora”, se arată în documentele citate.
 
Anchetatorii au probe că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, iar sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni ar fi fost utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor.
 
„Din declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2014 rezultă că Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Pescariu Dinu”, potrivit procurorilor.
Conform Legii 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.
 
Procurorii au precizat că, în perioada 2009-2010, Dorin Cocoş a încheiat 16 contracte de împrumut cu SC Euro Hotels International Co SRL, în valoare totală de 544.000 de lei, toate fiind acordate pentru o perioadă de 11 luni.
 
În acest context, procurorii prezintă şi acuzaţiile din Dosarul Microsoft, arătând că, în 2009, Dorin Cocoş, în baza unei înţelegeri cu Gheorghe Ştefan şi cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu nouă milioane de euro pentru el, 3.996.360 de euro pentru Ştefan şi 2,7 milioane de euro pentru Sandu. Banii ar fi fost ceruţi de Dorin Cocoş pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi, respectiv, din Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul de Finanţe, pentru a asigura firmelor susţinute de Florică adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Cocoş ar fi primit de la Florică, prin intermediul lui Pescariu, suma de nouă milioane de dolari.
 
„Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET în contul Barringwood Investment Ltd, de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferată în contul DD Land Oil Corporate LTD, suma de 2.700.000 euro, în contul firmei Essim Partners C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisă lui Dorin Cocoş. Disimularea banilor s-a făcut prin contracte fictive”, se mai arată în documentele citate.
 
Anchetatorii susţin şi că, din verificarea extraselor de cont, rezultă că, în mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plată în sumă de 2,5 milioane de euro către Gheorghe Stelian, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoş.
 
„În cursul anului 2010, o persoană din anturajul lui Gheorghe Stelian a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Udrea Elena Gabriel la BRD - Group Société Générale SA”, au mai scris procurorii în documentele citate.

„Nu puteam să declar ceva ce aparţinea fostului soţ, dacă el nu mi-a spus”

Preşedintele PMP a declarat, ieri după-amiază, la ieşirea de la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, că nu putea să menţioneze, în declaraţia de avere, ceva ce aparţinea fostului soţ, respectiv lui Dorin Cocoş, dacă acesta nu îi spunea.
 
„Să fie întrebat domnul Cocoş”, a spus ea, în legătură cu acuzaţiile de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, care ar reprezenta motivele chemării sale la DNA.
 
Udrea le-a mai spus jurnaliştilor, la ieşirea din sediul central al DNA, că nu le-a dat nicio declaraţie anchetatorilor, ea dorind ca, în prealabil, să consulte dosarul. Preşedintele PMP nu a dorit să dea alte informaţii privind dosarul, pe motiv că acesta este în lucru.

Ce conțin, de fapt, declarațiile de avere?

Pe declarațiile de avere, Elena Gabriela Udrea a consemnat faptul că, la data de 2 noiembrie 2010, ea deținea împreună cu Dorin Cocoș bunuri imobile (patru terenuri intravilane în București), deținea singură un apartament și o casă, iar împreună cu Dorin Cocoş deţinea o altă casă, toate trei în București, avea două autoturisme marca Mercedes, bijuterii din aur și argint în valoare de 50.000 de euro şi vânduse patru imobile în valoare totală de 628.773 de lei.
 
Elena Udrea declarase că avea în conturi 532.512,88 de lei și 212.085,86 de euro. Deținea în totalitate firma Clamari Trading Impex SRL, cu o valoare de 427.500 de lei. Avea un credit contractat la BRD în anul 2007, pe care urma să îl achite în 2010, în valoare de 3.297.000 de euro. Veniturile din salarii ale Elenei Udrea erau din activitatea didactică, 15.098 de lei, din funcția de ministru, 68.047 de lei, şi din cea de director al firmei Clamari Trading Impex SRL, 21.051 de lei.
 
De asemenea, soțul său de atunci, Dorin Cocoș, avea un venit din firma SC Dalli International Co SRL în valoare de 10.599 de lei. Dividendele din această firmă valorau 11.156 de lei, cele din SC Clamari Trading Impex SRL - 1.376.636 de lei, iar fostul soț avea dividende de la Medcomplex SRL, în valoare de 2.534.198 de lei, și de la SC Dalli International Co SRL, în sumă de 11.156 de lei.
 
În categoria DOCUMENTE, puteți vizualiza declarația de avere a Elenei Udrea din anul 2010, atunci când era deputat, precum și declarația de avere, tot din 2010, din funcția de ministru.
 
Sursa foto: România TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii