Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doru Ştefănel Corcodel şi Ion Neacșu, trimişi în judecată de DNA Patronii de la Saema Import Export şi de la Lazăr Pan, condamnaţi definitiv

ro

13 Mar, 2014 00:00 3613 Marime text
Trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa, Doru Ştefănel Corcodel, asociat unic şi administrator al SC Lazăr Pan SRL, şi Ion Neacșu, asociat unic şi administrator al SC Saema Import Export SRL, au fost condamnaţi definitiv. Astfel, Neacşu a fost găsit vinovat de evaziune fiscală, iar Corcodel de uz de fals şi evaziune fiscală. Cei doi bărbaţi au fost pedepsiţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în completul de judecată numărul 2, prezidat de magistratul Ana Maria Dascălu şi format din judecătorii Ştefan Pistol şi Cristina Geanina Arghir.
 
Pe data de 8 iunie 2012, DNA Constanţa informa că, „în perioada decembrie 2008 - iunie 2009, inculpatul Corcodel Doru Ştefănel, în calitate de asociat unic şi administrator al SC Lazăr Pan SRL Constanţa, a înregistrat în evidenţele contabile ale acestei societăţi operaţiuni comerciale fictive şi cheltuieli nereale”. Acestea reprezentau, spun procurorii, „plăţi pretins efectuate către producători agricoli particulari, în baza unor borderouri de achiziţie cereale de la persoane fizice, completate integral cu date false, precum şi operaţiuni comerciale de încasări şi plăţi pretins efectuate în cadrul relaţiei comerciale fictive cu SC Saema Import Export SRL Râmnicu Vâlcea”. Mai mult decât atât, Corcodel este acuzat că nu a înregistrat în contabilitate veniturile realizate din vânzarea mărfurilor aflate în stoc. La rândul său, Ion Neacşu este suspectat că „i-a înlesnit inculpatului Corcodel Doru Ştefănel înregistrarea în evidenţele contabile ale SC Lazăr Pan SRL Constanţa a unor operaţiuni comerciale fictive şi a unor cheltuieli nereale, prin încredinţarea documentelor constitutive şi a ştampilei societăţii pe care o administra, precum şi prin emiterea unor facturi fiscale cu conţinut nereal, prin care se atesta fictiv existenţa unor raporturi comerciale între cele două societăţi comerciale”.
 
Prejudiciu de peste 5 milioane de euro
 
„În această modalitate, inculpatul Corcodel Doru Ştefănel, cu concursul inculpatului Neacșu Ion, a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă totală de 22.237.632 de lei (echivalentul a aproximativ 5.263.095 de euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Pentru a se sustrage de la efectuarea verificărilor financiar-fiscale, în cursul anului 2008, cei doi inculpaţi au declarat autorităţilor competente stabilirea în mod fictiv a sediilor sociale ale firmele pe care le reprezentau la adrese la care acestea nu au funcţionat şi la care inculpaţii nici nu au intenţionat vreodată să desfăşoare vreo activitate comercială.
În vederea retragerii sumelor de bani din conturile bancare ale firmei sale, inculpatul Corcodel Doru Ştefănel a folosit mai multe borderouri de achiziţie cereale de la producători particulari, falsificate în întregime”, potrivit procurorilor de la Anticorupţie. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa, instanţă care, la data de 11 februarie 2013, l-a condamnat pe Neacşu la şase ani de detenţie pentru evaziune fiscală şi la alţi patru ani de închisoare tot pentru evaziune fiscală. Corcodel a luat opt ani de închisoare pentru evaziune fiscală, alţi şase ani tot pentru evaziune fiscală şi un alt an pentru uz de fals. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, la data de 10 iulie, a menţinut pedepsele aplicate de Tribunal. Ieri, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în completul de judecată numărul 2, prezidat de magistratul Ana Maria Dascălu, şi format din judecătorii Ştefan Pistol şi Cristina Geanina Arghir, a decis că, în cauză, condamnările Tribunalul Constanţa au fost aplicate în raport cu acuzaţiile imputate de procurorii Anticorupţie. Altfel, dosarul a fost închis definitiv.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii