Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:28 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociat în firma care deţine casa de amanet Garant Afaceristul Virgil Dulea, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălarea banilor

ro

15 Jun, 2015 00:00 9775 Marime text
Cunoscutul om de afaceri Virgil Dulea, din municipiu, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care-l acuză de evaziune fiscală şi spălarea banilor. Cauza a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Constanţa. Până la acest moment, nu a fixat primul termen de judecată. Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, Virgil Dulea este asociat în firma care deţine casa de amanet Garant, situată pe strada Theodor Burada, din Constanţa.
 
Contactaţi, reprezentanţii grupului Garant ne-au declarat că dosarul mai sus precizat nu vizează casa de amanet.
 
„Referitor la acuzaţia de evaziune fiscală prin ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, toate operaţiunile efectuate de grupul nostru de firme au fost înregistrate în contabilitate. Din moment ce organul fiscal a putut constata şi verifica operaţiunile comerciale efectuate, veniturile realizate şi sursa acestora, neexistând nicio încălcare a legii penale, nu se poate discuta de evaziune fiscală. Chiar şi experta contabilă care a efectuat expertiza judiciară dispusă în cauza, chiar dacă s-a comportat ca un reprezentant al ANAF, a recunoscut cu subiect şi predicat că nu s-a ascuns baza de impozitare. Este adevărat că ANAF, prin reîncadrarea unor operaţiuni (considerate, în opinia lor, ca fiind o «practică abuzivă»), a stabilit că datoram TVA, aceasta fiind însă o problemă ce nu intră în sfera penală. Decizia de impunere emisă în acest sens a fost contestată de către noi, procesul este pe rol, fiind însă suspendat până la finalizarea dosarului penal“, conform reprezentanţilor grupului Garant.
 

Reîncadrarea, eronată şi abuzivă?

Tot ei fac şi următoarele precizări: „Calculul făcut de ANAF a fost însuşit şi de către experta care a efectuat expertiza judiciară. Există foarte multe argumente în favoarea faptului că această reîncadrare este total eronată şi abuzivă, dar, din lipsă de spaţiu, vă prezentam numai unul: atât ANAF, cât şi experta desemnată «au uitat» să ţină cont de următorul aspect - dacă se consideră că datoram TVA, înseamnă că devin aplicabile prevederile ce instituie taxarea inversă, TVA-ul colectat urmând a se stinge prin înregistrarea aceluiaşi TVA ca TVA deductibil. În calitate de întreprindere scutită de la plata TVA, o societate din grupul Garant nu avea dreptul să înregistreze TVA-ul aferent facturilor Leasesmart (Leasesmart Ltd. este firma francizoare către care se plătea o redevenţă) ca TVA deductibil deoarece nu avea drept de deducere. Însă, dacă se consideră că firmele din grup datorează TVA, rezultă că TVA-ul aferent facturilor Leasesmart trebuie înregistrat şi ca TVA deductibil, eliminându-se astfel obligaţia plăţii acestuia la buget. Mai mult, aceleaşi facturi ale Leasesmart ar fi trebuit luate în calcul pentru diminuarea bazei impozabile a impozitului pe profit. Astfel, cum bine se ştie, aceste cheltuieli sunt cheltuieli deductibile“.
 

„Există «bănuiala» că administratorul grupului Garant se află şi în spatele firmei Leasesmart“

 
Referitor la acuzaţia de spălare de bani, reprezentanţii grupului Garant ne-au declarat că „există «bănuiala» că administratorul grupului Garant se află şi în spatele firmei Leasesmart, el fiind beneficiarul banilor încasaţi, că plata redevenţei către firma Leasesmart s-a făcut pentru a se diminua baza de impozitare: a) nefiind adevărat, n-au cum să existe nici probe, b) lipseşte motivaţia faptei“. „Dacă nu se plătea redevenţa, grupul de firme datora 16% bugetului de stat (impozit pe profit) pentru banii transmişi către Leasesmart ca redevenţă. Plătindu-se redevenţa, grupul a plătit 5% reţinere la sursă şi 24% TVA, ambele aferente redevenţei, deci s-au plătit aproximativ 29% taxe către buget. Prin urmare, considerăm că nu se poate reţine infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani în sarcina acestora, atâta vreme cât nu au existat aceste acţiuni“, au conchis oficialii grupului Garant.
 
Amintim că, în anul 2007, Virgil Dulea i-a reclamat la Parchet pe poliţiştii şi pe comisarii Gărzii Financiare, care i-au confiscat cantitatea de 120 de kilograme de aur. De altfel, numele lui Virgil Dulea este legat şi de vânzarea unui teren situat pe bulevardul Alexandru Lapuşneanu, aproape de Parcul Tăbăcărie. Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, terenul fusese achiziţionat de la Daniel Ene, care, la rândul său, dobândise dreptul litigios de la SC Holland Developement. Holland Development dobândise terenul de la Gardef.
 
Conform datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, numele lui Virgil Dulea este legat de mai multe firme, multe dintre ele fiind radiate, însă în funcţiune sunt următoarele: Zetta Credit SRL, Sigma Credit SRL, Seaside Invest SRL, Omega Credit SRL, Ifn Garant Grup Credite SRL, Goods Credit SRL, Estima Credit SRL, Epsilon Credit SRL, Agil Tehno Prest SRL şi Agil Gold & Silver SRL.

Citeşte şi

Mărul discordiei - 120 de kilograme de aur
Un nou dosar pentru Protecţia Consumatorului după scandalul de la amanetul Garant

 
Este oficial
Virgil Dulea s-a retras de la conducerea SC Master C. Stand-By SRL

 
Strutinsky şi Dulea se ceartă pe Siutghiol (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii