Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Turistul Român pe Litoral este în veci stăpân

ro

06 Aug, 2015 00:00 1531 Marime text
Pe turist îl poţi privi cu un sentiment de încântare, vara, în autobuzele litoralului, pe plajele din staţiuni, pe faleză, prin restaurante sau în cluburi, în toată frumuseţea sa fără seamăn şi validitatea lui mioritică.
 
Este uşor de recunoscut. Este Turist Român pe Litoral (TRL), specie care niciodată nu va dispărea, ci va fi mai diversificată. Un gen de TRL este masculul căruia toţi îi spun „nea“ Costel/Romică/Ghiţă, cel mai probabil un fost şofer de TIR ajuns patron. Are întotdeauna o unghie mai lungă decât celelalte, ghiul pe deget, şlapi şi tricou „cu burtă“. Concediul înseamnă pentru el mici, bere, table sub umbrelă, muzică populară până se rupe ştanga şi un şpriţ bun.
 
Un alt tip de TRL este cel de dădacă (bărbat sau femeie) care nu merge în concediu pentru a se relaxa, ci pentru a-şi educa copilul obligatoriu în faţa unui grup numeros. „Nu băga aia în gură, că te vede tanti şi râde de tine!“, „Nu te duce acolo, că e bau-bau!“ şi tot aşa, de dimineaţă până noaptea, peste tot, până când toată lumea ştie ce îi face copilul, când mănâncă, ce mănâncă, când face căcuţă, când doarme, cum doarme, până ajungi să zici „noi nu o să facem niciodată copii!“.
 
Nu ai cum să nu fi observat soiul acela de TRL care o devansează pe bătrâna contracandidată la scaunul liber din autobuz şi care umezeşte locul cu slipul jilav în care tocmai a părăsit plaja. Se scobeşte deseori în nas, în dinţi sau în ureche, râgâie eliberator porumbul fiert de pe faleză şi e conştient de valoarea sa invidiată de „dushmani“.
 
Mai observăm un fel de TRL, acela ocupat, care nu e în concediu, ci la birou, în bermude. Îşi ia agenda din telefon la rând şi sună colegii de serviciu, viitorii parteneri de afaceri sau rudele îndepărtate de la Chişinău. Trebuie să le spună tuturor unde e, ce face, ce idee i-a venit când înota în mare sau cum vrea el să năruie imperii financiare. La final de zi, oftează ca un om muncitor ce e, care şi-a bătut gura toată ziua.
 
Concedii cât mai frumoase pe litoralul românesc să aveţi, să nu călcaţi cu tălpile goale pe chiştoace în nisip, fiţi foarte atenţi la fotograful cu maimuţa şi nu uitaţi nici în vacanţă să fiţi mândri că sunteţi români!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii