Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modelul de succes al lui Mazăre şi „neoceauşismul“ lui Victor Ponta

ro

22 May, 2014 00:00 1466 Marime text
Constat în ultima vreme că ceea ce Radu Mazăre a început Victor Ponta continuă cu succes! Şi nu mă refer la vreo luptă anticorupţie, la atragerea de fonduri europene pentru unele proiecte, ori la sprijinirea acţiunilor de cultură. Să avem rezon, coane! Al nostru primar a dat startul carnavalului, el a fost cel care a început să se lase fotografiat în compania electoratului cu priză la public (tânăr, cu picioare lungi şi forme conturate), iar premierul a plagiat activitatea colegului constănţean de partid. Văzând că prinde de minune la public, exemplul a fost urmat în cercuri mai înalte. Astfel, daca Mazăre a preferat modelele cu măsuri 90-60-90, măcar Ponta are pretenţii mai elevate şi trage lângă campioane, şefi de stat sau alte celebrităţi.
La Constanţa, treaba este clară de mult: Mazăre îşi promovează principatul Mamaia prin intermediul femeilor alături de care se pozează, nu de puţine ori aducând în discuţie tema frumuseţii şi a „deschiderii“ româncelor. La Cotroceni, premierul se fotografiază, ori de câte ori are ocazia, cu vreun personaj influent. Să nu ne mirăm dacă, în scurt timp, tot pentru a atrage simpatii, Ponta îşi va face un „selfie“ alături de Conchita Wurst sau de Kim Kardashian. 
Moda „selfie-urilor“ este o metodă de propagandă electorală în 2014, la fel cum pozele înfăţişând măreţele realizări ale patriei, alături de oameni aduşi cu forţa de partid, erau instrumentul folosit de soţii Ceauşescu pentru a se împăuna cu glorioasele creaţii ale comunismului.
Dacă fostul conducător şi-a dezvoltat un cult al personalităţii fiind avid după osanalele închinate grandioaselor sale reuşite, ar putea deveni, oare, moda pozelor alături de modele de succes o formă de a câştiga un plus de imagine „pe spatele“ muncii unor adevăraţi promotori ai României?
În definitiv, turiştii nu vin vara în Mamaia pentru a-l vedea pe Mazăre costumat în tot soiul de personaje colorate, ci pentru „birdwatching“ -  privitul „păsărilor“ cu picioare lungi şi forme apetisante. În străinătate, România nu este recunoscută pentru cât de simpatic este premierul, ci pentru realizările artiştilor, ale sportivilor şi ale altor oameni de succes ai ţării noastre, aşadar, ar trebui să nu ne mai surprindă astfel de asocieri de imagine, mai ales că există un precedent atât de cunoscut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii