Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Venir-ar ani buni peste noi?

ro

09 Aug, 2014 00:00 3131 Marime text


Ştefan cel Mare, multe înţelesuri şi trimiteri - Domn al Moldovei, strateg, diplomat, erou popular, apărător al creştinătăţii, controversat, tradiţie, Radu Mazăre. Ă?

Se împlineşte o săptămână de când imaginile cu Radu Mazăre costumat în Ştefan cel Mare, cu perucă, mustaţă, mantie roşie şi parcă mai era ceva, a, da, coroană, au făcut... furori! La următorul carnaval, primarul Constanţei, conform declaraţiilor lui, îi va interpreta pe Che Guevara şi pe Fidel Castro, în timp ce o variantă posibilă ar putea fi Nicolae Ceauşescu. Dar până la anul, multe se pot întâmpla, şi, în plus, încă puţin şi urmează să fie interpretat pe scena de la Mamaia - câteva momente pentru tobe - faraonul Ramses al II-lea, supranumit „Marele predecesor“.

Domnia lui Ramses a durat, cu aproximaţie, 66 de ani - de menţionat că ziua încoronării sale a fost declarată sărbătoare - dar stai aşa, 66 de ani?!? 66... revin. Pentru ca istoria să nu se repete, am fost să bat în lemn. Pe parcursul lungii sale domnii, Ramses al II-lea a ridicat numeroase edificii, printre acestea numărându-se temple, palate, statui gigantice, grădini. Ce să menţionăm din partea oraşului guvernat de la malul mării? Videoclipul „A lu' mamaia“! Palmieri, pe ici, pe colo. Dar nu despre Constanţa este vorba în acest editorial, ci despre oameni mari.

Uneori, cu totul involuntar, oftez, aşa, gândindu-mă la cei care au schimbat ţara în care trăim. De la personalităţi istorice, la oameni politici şi de ştiinţă, şi până la filologi şi scriitori. Cin’ să fie? Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Cuza, Carol I, Aurel Vlaicu, Henri Coandă şi alte nume pot curge cu uşurinţă. Dar cum o să continuăm lista, ce eroi o să bifăm în viitor? De cine şi de ce o să ne mai amintim? A, de interpretări ale lui Ştefan cel Mare sau că într-o vară anume, persoane cunoscute din România au reintrodus moda dungilor. Cu astea o să ne mândrim.

Unde sunt oamenii ăia cu trăsături atât de necesare unei personalităţi puternice, de marcă? Oamenii ăia care ştiu ce vor, încă de mici, şi au ca modele persoane capabile să îi pună pe alţii înaintea lor, persoane care nu sunt interesate de lucruri mărunte, de suprafaţă. Fair play, integritate, modestie, respect, motivaţie, îndrăzneală, ştiţi voi, din aia care inspiră, determinare, cu alte cuvinte, un om caracterizat de corectitudine, hotărâre şi patriotism.

Las lista din viitor liberă, dar numai după ce o notez cu majuscule pe Simona Halep, cea care a demonstrat întregii lumi ce înseamnă să fii campion, să îţi dedici viaţa unui vis şi să impresionezi prin ambiţie şi perseverenţă.

Între timp, „să continue carnavalul, muzica şi voia bună la Mamaia!“. Venir-ar ani buni peste noi?!?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii