Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ctitorită de ÎPS Teodosie. Tumultoasa poveste a lăcaşului De ce s-au întâlnit studenţii creştin-ortodocşi la mănăstirea din Dorna-Arini

ro

20 Feb, 2017 00:00 7911 Marime text
Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din localitatea Dorna-Arini, judeţul Suceava, lăcaş de cult ctitorit de arhiepiscopul Tomisului, a găzduit, în perioada 11-14 februarie, întâlnirea consultativă a filialelor Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi România (ASCOR), cu tematica „ASCOR - Trecut, prezent şi perspective“.
 
La eveniment au participat reprezentanţi din 17 filiale ASCOR, din România şi Republica Moldova. Următoarea întâlnire la nivel naţional se va desfăşura în următoarele două luni, fiind organizată de una dintre filialele ASCOR, unde se va convoca o şedinţă extraordinară şi se vor stabili completările statutului propus dezbaterii, respectiv normele procedurale ce ar putea ajuta la buna funcţionare a filialelor şi votarea statutului final al ASCOR.
 
De asemenea, pe 12 februarie, când creştin-ortodocşii prăznuiesc Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, Înaltpreasfinţitul părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a slujit la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din localitatea suceveană Dorna-Arini.
 
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat că Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din localitatea Dorna-Arini a fost aleasă pentru întâlnirea consultativă a filialelor Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi România deoarece „are şi posibilităţi de cazare“. „Studenţii au venit cu propunerea să meargă acolo, iar ÎPS Teodosie le-a dat binecuvântarea. Tinerii au decis să îmbine nevoia de relaxare cu un cadru spiritual. Cazarea şi masa tinerilor au fost gratuite“, a precizat Eugen Tănăsescu.

Povestea tumultoasă a mănăstirii de la Dorna-Arini

Reamintim că Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ a fost ctitorită de arhiepiscopul Tomisului, care este născut în localitatea Gheorghiţeni, iar în Dorna-Arini a făcut şcoala primară. Locul de refugiu al Înaltpreasfinţitului Teodosie, ctitoria sa de la Dorna-Arini, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“, este cu adevărat un spaţiu unde uiţi de lume.
 
Povestea tumultoasă a lăcaşului de cult de la Dorna-Arini, judeţul Suceava, începe în anul 1999, cu doi ani înainte ca Teodosie să devină înaltul prelat al Tomisului. La acea dată, Teodosie Petrescu a primit de la părinţii săi drept moştenire aproape un hectar de teren, deşi înaltele feţe bisericeşti nu pot deţine averi personale, întrucât au depus un jurământ de sărăcie. Astfel, terenul dobândit de Teodosie a fost donat, urmând ca tot el să ctitorească aici o mănăstire cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“.
 
Aşa cum cotidianul ZIUA de Constanţa arăta într-un articol din ediţia din 2 septembrie 2015, intitulat „Casa Domnului, incubator de afaceri?!? Mănăstirea ctitorită de ÎPS Teodosie la Dorna-Arini, condusă de stareţă şi de administrator (galerie foto+video)“, banii pentru ridicarea lăcaşului de cult au provenit din donaţii. Începând cu anul 2003, afacerile mănăstirii s-au extins prin construirea unui hotel cu cinci etaje, a unui pavilion administrativ aferent hotelului, dar şi a altor spaţii, inclusiv prin achiziţionarea altor 20 de hectare de teren din împrejurimi.
 
În 2010, printr-un act de schimb, mănăstirea din Dorna-Arini i-a cedat lui ÎPS Teodosie un hotel, doua case şi 19 hectare de teren. Măicuţele au rămas cu biserica, chiliile, clopotniţa şi jumătate de hectar de fâneaţă. Spre finalul contractului de schimb, este descrisă vag şi soarta bunurilor cedate lui ÎPS Teodosie. Potrivit acestuia, imobilele vor constitui activul patrimonial al viitoarei fundaţii „Sfinţii Procopie şi Elisabeta“, pentru care s-a făcut rezervare de nume la Ministerul Justiţiei. Fundaţia va avea ca obiectiv „sprijinirea amenajării şi dezvoltării Aşezământului Monahal Mănăstirea «Acoperământul Maicii Domnului»“, adică exact a lăcaşului de cult care tocmai a renunţat la acest patrimoniu.

Asociaţi, administratori, capital social 

ÎPS Teodosie este administratorul firmei Casa Elisabeta SRL, care are sediul social în satul Gheorghiţeni, comuna Dorna-Arini, judeţul Suceava. Înfiinţată în anul 2005, firma are capitalul social subscris de 200 de lei, integral vărsat, compus din 20 de părţi sociale. Asociaţi Persoane Juridice sunt Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“, cu sediul în Dorna-Arini, Suceava, cu 5% din capitalul social, reprezentată de Mareta Badea, născută pe 10.09.1964, în Oprişor, Mehedinţi, şi Arhiepiscopia Tomisului, cu sediul în Constanţa, cu 95% din capitalul social, reprezentată de Teodosie Petrescu, născut pe 12.12.1955, în Vatra Dornei, Suceava. Administratorul firmei, care se ocupă alte servicii de cazare, este Teodosie Petrescu.
 
La acelaşi sediu social, din satul Gheorghiţeni, comuna Dorna-Arini, judeţul Suceava, funcţionează şi firma Turism Dorna Arini SRL. Înmatriculată în anul 2012, societatea are un capital social subscris de 200 de lei, integral vărsat, compus din 20 de părţi sociale. Asociat unic este Viorica Antonescu, născută pe 3.09.1953, în comuna George Enescu, Botoşani. Tot ea este şi administratorul societăţii, care se ocupă de facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată.
 
Potrivit Registrului Comerţului, Arhiepiscopia Tomisului mai este asociată în Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis. Înmatriculată în 2016, aceasta are sediul social în satul Culmea, oraşul Ovidiu. Capitalul social subscris, de 10.000 de lei, integral vărsat, este compus din 1.000 de părţi sociale. Membrii cooperatori fondatori sunt Arhiepiscopia Tomisului, cu 20% din capitalul social, şi Integra Wood SBS SRL, cu sediul social în municipiul Constanţa, strada Timişanei, cu 20% din capitalul social. Asociaţi Persoane Fizice sunt: Alexandru Petrean, membru cooperator fondator, născut pe 11.01.1980, în Bucureşti, cu 20% din capitalul social, Emil Cosmin Brăescu, membru cooperator fondator, născut pe 22.02.1981, în Buzău, cu 20% din capitalul social, şi Aurelian Ştefan, membru cooperator fondator, născut pe 14.05.1977, în Tulcea, cu 20% din capitalul social. Persoane Împuternicite sunt Alexandru Petrean - membru în CA, Aurelian Ştefan - preşedinte CA şi Emil Cosmin Brăescu - membru CA. Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis se ocupă de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase.
 
Lumina Servicii Funerare SRL este o altă firmă în cadrul căreia Arhiepiscopia Tomisului are calitatea de asociat. Înmatriculată în anul 2016, firma are sediul social în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 200 de lei, integral vărsat, este compus din 20 de părţi sociale. Asociat unic este Arhiepiscopia Tomisului. Administratorul firmei, care desfăşoară activităţi de pompe funebre şi similare, este Paul Pârlica, născut pe 12.11.1982, în Galaţi.
 
Sursa foto: Facebook

Citeşte şi:

„Nu faceţi casa Tatălui Meu casă de negustorie“ Arhiepiscopia Tomisului are patru firme! ÎPS Teodosie, administratorul cu mitră şi toiag

Casa Domnului, incubator de afaceri?!? Mănăstirea ctitorită de ÎPS Teodosie la Dorna Arini, condusă de stareţă şi de administrator (galerie foto+video)

„Teodosie minte!“​

ISU Bucovina a închis complexul Dorna Arini, ce îi aparţine lui IPS Teodosie

Prefectul Sucevei şi fostul şef al pompierilor din România au sărit în ajutor Mănăstirea ctitorită de ÎPS Teodosie, aproape de dezastru (galerie foto + video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii