Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul Sucevei şi fostul şef al pompierilor din România au sărit în ajutor Mănăstirea ctitorită de ÎPS Teodosie, aproape de dezastru (galerie foto + video)

ro

08 Sep, 2015 00:00 4292 Marime text
Firma Casa Elisabeta SRL, înfiinţată în anul 2005, funcţionează în incinta Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului“. Ca asociaţi persoane juridice apar Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“, reprezentată de Mareta Badea, deţinând o parte socială şi o cotă de participare de 5%, şi Arhiepiscopia Tomisului, reprezentată de Teodosie Petrescu (ÎPS Teodosie), născut la 12.12.1955, deţinând 19 părţi sociale şi o cotă de participare de 95%. În calitate de administrator al SC Casa Elisabeta SRL apare acelaşi Teodosie Petrescu.
 
Mai mulţi militari ai Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Crucea, au intervenit, ieri, cu patru autospeciale pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la Complexul Monahal „Acoperământul Maicii Domnului“, din localitatea Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini. Mănăstirea a fost ctitorită de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La faţa locului s-au deplasat o ambulanţă a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) şi Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina“ Suceava, condusă de generalul de brigadă Ion Burlui, fostul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Mai mult decât atât, tot la complexul monahal s-a deplasat şi Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Contactaţi telefonic, oficialii Arhiepiscopiei Tomisului ne-au declarat că nu comentează evenimentul.
 
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina“ Suceava, focul a fost anunţat puţin după ora 6.00. „La sosirea echipajelor, ardeau cu flacără materialele combustibile din interiorul unei încăperi din corpul de chilii, cu pericol de propagare la întreaga construcţie (D+P+1+M), cu amprenta la sol de aproximativ 450 mp, la întregul complex monahal, la baza de tratament şi la o casă învecinată. Incendiul a fost lichidat la ora 9:30“, susţin aceştia.
 
„Au fost afectate bunurile din interiorul a două încăperi, pe o suprafaţă totală de aproximativ 60 mp. Au ars obiecte de mobilier, o ladă frigorifică, unelte electrice de tâmplărie, icoane şi cărţi din interiorul chiliei. S-au degradat planşeul unei bucătării de la demisol şi alte bunuri. Pe timpul intervenţiei, echipajul pompierilor paramedici SMURD a acordat primul ajutor medical unui monah, în vârstă de 89 de ani, care a suferit un atac de panică. Acesta a fost transportat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, pentru investigaţii suplimentare. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de mai multe aparate electrice lăsate sub tensiune, pe o instalaţie electrică subdimensionată. Localizarea şi lichidarea incendiului cu afectarea numai a încăperilor enunţate mai sus au fost posibile datorită câtorva factori favorizanţi: observarea şi anunţarea incendiului în timp oportun; sosirea pompierilor militari la locul incendiului în timp de 13 minute, în condiţiile unui drum neamenajat, pe o distanţă din subunitate de aproximativ 6 km; existenţa pereţilor şi a planşeului, de la nivelul încăperii corpului de chilii, din materiale incombustible (zidărie şi beton)“, potrivit celor de la ISU.
 
De precizat că pompierii au salvat corpul de chilii, construcţiile din complexul monahal, baza de tratament şi casa învecinată.
 

Mănăstire ctitorită de ÎPS Teodosie

Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, povestea mănăstirii de la Dorna Arini începe în anul 1999, cu doi ani înainte ca Teodosie să devină înaltul prelat al Tomisului. Atunci, Teodosie Petrescu a primit de la părinţii săi drept moştenire aproape un hectar de teren. Terenul dobândit de Teodosie a fost donat, urmând ca tot el să ctitorească aici mănăstirea cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“. Începând cu 2003, aici s-a construit un hotel cu cinci etaje, un pavilion administrativ aferent hotelului şi s-au achiziţionat 20 de hectare de teren din împrejurimi. În 2010, printr-un act de schimb, mănăstirea din Dorna Arini i-a cedat lui ÎPS Teodosie un hotel, doua case şi 19 hectare de teren. Măicuţele au rămas cu biserica, chiliile, clopotniţa şi jumătate de hectar de fâneaţă.
 
Aşa cum arătam şi mai sus, firma Casa Elisabeta SRL, înfiinţată în anul 2005, funcţionează în incinta Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului“. Ca asociaţi persoane juridice apar Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“, reprezentată de Mareta Badea, deţinând o parte socială şi o cotă de participare de 5%, şi Arhiepiscopia Tomisului, reprezentată de Teodosie Petrescu (ÎPS Teodosie), născut la 12.12.1955, deţinând 19 părţi sociale şi o cotă de participare de 95%. În calitate de administrator al SC Casa Elisabeta SRL apare acelaşi Teodosie Petrescu.
 
Citește și 
 
Casa Domnului, incubator de afaceri?!?
Mănăstirea ctitorită de Îps Teodosie la Dorna Arini, condusă de stareţă şi de administrator (galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii