Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Teodosie minte!"

ro

23 Nov, 2007 00:00 5356 Marime text
Atasamente: 1195764572.jpg
1195764572.jpg

Preotul Mustata a fost, ieri, supus judecatii Bisericesti

Ionela Mustata, sotia fostului protoiereu de Baneasa, continua sa-l acuze de comiterea unor grave abuzuri pe IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Ieri a avut loc consistoriul, adica tribunalul sau judecata bisericeasca, in cadrul careia sotul sau, preotul Marius Mustata, urma sa fie judecat pentru gestionarea necorespunzatoare a fondurilor protoieriei. Reamintim ca scandalul a fost declansat in urma cu mai bine de doua luni, cand Ionela Mustata a facut primele declaratii presei. Preoteasa l-a acuzat pe Arhiepiscopul Tomisului ca i-a adus familia la sapa de lemn, dupa care l-a suspendat si l-a lasat pe drumuri pe sotul sau. Preotul Marius Mustata a fost obligat de IPS Teodosie sa trimita oameni la munca si sa-i plateasca din fondurile Protoieriei, toate acestea pentru inaltarea impunatorului lacas de la Dorna Arini. Este vorba de ridicarea, de catre Teodosie, a manastirii de la Dorna Arini, Acoperamantul Maicii Domnului, despre care gurile rele afirma ca seamana mai mult a hotel decat a lacas sfant. Pavaje de marmura, bai cu jacuzzi, cazi ovale, fantani arteziene. Lux care nu are nimic de-a face cu smerenia si saracia monahala. Ridicarea lacasului a costat 4 milioane de euro. Ionela Mustata afirma ca, la ordinul lui Teodosie, ea si sotul ei au adunat 100 de oameni din Baneasa si localitatile invecinate. Cu ajutorul unor autocare puse la dispozitie de firma Ozlem acestia au fost dusi la Vatra Dornei si s-au apucat de treaba. Timp de doua luni si jumatate au muncit pe rupte, zi si noapte, in ploaie si frig, pentru ca manastirea sa fie gata la data la care trebuia sa aiba loc sfintirea, respectiv octombrie 2004. La ceremonie fusesera invitate personalitati ale tarii, in principal membri PSD, iar Teodosie daduse ordin ca lucrarile sa fie gata la timp.

Banii pentru Dona Arini au venit de la Baneasa

Oamenii au fost platiti de preotul Marius Mustata, cu bani luati, din ordinul IPS, din fondurile Protoieriei Baneasa. Timp de doua luni, muncitorii au avut trei mese asigurate pe zi, medicamente si tot ce le-a trebuit. Toate platite de protoiereul de Baneasa din buzunarul sau si din banii parohiei. La scurt timp dupa ce lucrarea a fost finalizata, afirma Ionela Mustata, iar Teodosie si-a vazut manastirea terminata, a inceput prigoana sotului sau. Acesta a fost acuzat de proasta gestionare a fondurilor protoieriei Baneasa, cu alte cuvinte i s-a imputat lipsa banilor pe care ii cheltuise la Dorna Arini. Un an mai tarziu a fost obligat sa demisioneze. Desi locuia in Baneasa de noua ani, a fost mutat la Valu lui Traian, unde nu i s-a pus la dispozitie nici macar o casa parohiala. Impreuna cu sotia si cei doi copii, a dormit doua nopti sub cerul liber. La o luna dupa ce s-a instalat la Valu si si-a inscris copiii la scoala, a fost mutat din nou, de data aceasta la Corbu. La o zi dupa ce a ajuns la Corbu, a fost suspendat din functie si supus judecatii bisericesti.

Consistoriul lui Teodosie

Optsprezece din cei o suta de localnici care au ridicat manastirea din Moldova s-au prezentat, ieri dimineata, pentru a fi audiati in cadrul consistoriului si, mai ales, pentru a depune marturie in apararea parintelui lor. Desi audierea era programata la ora 09.00, la 10.30 martorii asteptau inca in frig, fara a li se permite accesul. Portile fusesera incuiate si un bodyguard le pazea cu strasnicie, anuntand ca are ordin sa nu lase pe nimeni sa intre. Ionela Mustata, care astepta si ea judecata sotului sa, a afirmat ca, odata in plus, aceasta nu a fost decat un prilej de a se comite noi abuzuri. "Mai intai de toate, acest consistoriu incalca din start legile bisericesti, potrivit carora judecata nu se poate tine dupa zilele de sarbatoare, ori cu o zi in urma s-a sarbatorit Intrarea Maicii Domnului in biserica. In al doilea rand, in timpul judecatii IPS a ordonat schimbarea acuzatorului, lucru care este absolut interzis. Potrivit legiuirilor bisericesti, parintele inspector, care reprezenta acuzarea, a fost schimbat cu un consilier de la tehnic, ceea ce constituie o incalcare a legiuirilor bisericesti", a sustinut Ionela Mustata. Dupa cum a afirmat aceasta, niciunul din cei 18 martori care trebuiau sa depuna in favoarea fostului protoiereu de Baneasa nu fusese citat. Oamenii venisera din proprie initiativa si au asteptat rabdatori ca cineva sa-i cheme sa-si apere preotul. La orele amiezii erau inca in fata portilor.

"Daca eram in locul parintelui, il barbieream pe Teodosie!"

"Am lucrat 25 de ani la biserica din Baneasa. Suntem a patra familie de preoti. Daca eram in locul parintelui Mustata, eu il barbieream pe Teodosie. IPS este vinovat si minte. Am fost unul dintre cei care a lucrat la Vatra Arini si pot sa afirm ca banii ni-i luam de la parintele Mustata. El ne-a adus mancare, ne-a cumparat medicamente si ne-a dus la spital cand ne imbolnaveam, el a avut grija de familiile ramase acasa. Teodosie a venit o singura data, ne-a intrebat daca totul merge bine si a plecat", a declarat Dumitru Culea, un localnic din Baneasa. Toti cei 18 martori au afirmat ca parintele Closca, mana dreapta a lui Teodosie, venise in Baneasa si incercase sa obtina declaratii false si sa ii convinga sa nu se prezinte la consistoriu. Putin dupa ora 10.30, parintele Mustata a iesit din Arhiepiscopie. Revoltat, acesta a declarat, mai intai de toate, ca i s-a incalcat orice drept la aparare. "Potrivit legilor bisericii ortodoxe, Arhiepiscopia trebuie sa aiba opt aparatori licentiati in teologie, cu cunostinte de drept canonic, si care sa fie avizati de o comisie. Arhiepiscopia Tomisului are un singur aparator, care momentan este bolnav. La termenul trecut am solicitat sa mi se permita angajarea unui avocat din Baroul Constanta, dar mi s-a raspuns ca acest lucru nu este posibil. In schimb, ei au venit astazi insotiti de avocatul Mihai Petrescu, care m-a si imbrancit pe trepte", a marturisit Marius Mustata. Acesta a mai declarat ca, desi nu beneficia de un aparator, presedintele comisiei i-a cerut sa ramana. Ca urmare, pentru urmatorul termen parintele intentioneaza sa se adreseze Facultatii de Teologie din Bucuresti, care sa-i desemneze un aparator. "Mi s-a spus ca asa scrie in lege. Cand am cerut sa mi se arate textul de lege, au dat din umeri. Asa ca m-am ridicat si am plecat. In cazul in care Arhiepiscopia nu va pune capat acestor abuzuri, ma voi adresa instantelor civile", a mai precizat Marius Mustata. In final, dupa multe ore de asteptare, 16 din cei 18 martori au fost primiti pentru a depune marturie. Doi dintre ei au fost refuzati pe motiv ca nu aveau asupra lor decat o copie dupa actul de identitate. Reporterii au incercat sa obtina si un punct de vedere al Arhiepiscopiei, insa la ora inchiderii editiei, dupa cum a afirmat Liliana Natlad, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, consistoriul nu se incheiase inca. Liliana Natlad a precizat insa ca, daca preotul Mustata are anumite obiectiuni, acestea trebuie formulate numai in scris, dupa incheierea judecatii.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii