Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Citiţi şi vă cruciţi! DNA a făcut public totul! Cum se dădea mită la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (rechizitoriu+galerie foto)

ro

31 Mar, 2017 00:00 22632 Marime text
Unul dintre studenţi i-ar fi cumpărat profesorului Antonescu Iulian medicamente de aproape 150 de lei.
 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul întocmit de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, prin intermediul căruia s-a dispus trimiterea în judecată a doi profesori de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, precum şi a doi studenţi.
 
Concret, DNA arată că, „în perioada august - septembrie 2016, inculpaţii Antonescu Iulian (n.r. suspectat de luare de mită (nouă fapte) şi trafic de influenţă) şi Ciobanu Camelia (n.r. bănuită de patru infracţiuni de luare de mită), în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanţa, au primit de la mai mulţi studenţi (printre care şi inculpaţii Alexa Daniel Gheorghiţă şi Cantoriu Andrei Tudor), direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 de lei şi 200 de euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 de lei şi 600 de euro - Antonescu Iulian, respectiv 200 de lei, 300 de euro şi 50 de dolari - Ciobanu Camelia“.
 
Profesorul Iulian Antonescu a fost angajat al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, Facultatea de Navigaţie şi management naval, Departamentul de Inginerie şi management naval, pe o perioadă determinată, între data de 1 octombrie 2015 şi 30 septembrie 2016, în calitate de lector universitar - şef lucrări. Din cuprinsul fişei postului (...), inculpatul, în desfăşurarea procesului de învăţământ, avea, printre altele, atribuţiuni ce derivă din organizarea şi participarea la desfăşurarea examenelor, a colocviilor şi a celorlalte forme de verificare a studenţilor.
 
Camelia Ciobanu este angajată a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, Facultatea de Navigaţie şi Management Naval - Departamentul de Navigaţie şi transport naval, în calitate de conferenţiar universitar.
 
În rechizitoriul cauzei, procurorii DNA arată, printre altele, că „la data de 31 august 2016, Iulian Antonescu, aflându-se în biroul său, camera (...), din incinta ANMB, a primit de la studentul (...), grupa (...), suma de 200 de lei, în schimbul acordării unei note de promovare la examenul restant la disciplina «Algebră, geometrie analitică şi diferenţială» (AGAD) pe care l-a susţinut la data de 6 septembrie 2016, promovându-l cu nota 6“.
 
Film cu profesorul Antonescu
 
„(...) este student al Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanţa, în anul al II-lea de studii, Secţia Civilă, Facultatea de Inginerie navală, grupa (...). În cursul anului I (anul universitar 2015-2016), (...) a studiat disciplina Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială, având ca profesor pe inculpatul Iulian Antonescu. În cursul semestrului al II-lea al anului universitar 2015-2016, (...) a avut o frecvenţă redusă la cursurile şi seminarele aferente materiei predate de inculpatul Iulian Antonescu, astfel că nu a promovat examenul pe care l-a susţinut la data de 13 iunie 2016.
 
În sesiunea de restanţe din perioada 29 august - 16 septembrie 2016, (...), pentru a promova acest examen restant, a luat hotărârea de a-i remite profesorului suma de 200 de lei. De altfel, (...) a auzit, de la alţi colegi din Academie, că Iulian Antonescu îi promovează pe studenţi în schimbul unor sume de bani. În acest fel, la data de 31 august 2016, (...) a mers la biroul inculpatului Iulian Antonescu, camera (...), din incinta ANMB, şi i-a remis suma de 200 de lei pentru a-i acorda o notă de promovare la examenul restant aferent disciplinei Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială, discuţia dintre cei doi fiind înregistrată în integralitate. Astfel, se observă că, mai întâi, inculpatul refuză banii oferiţi de (...), dar, în cele din urmă, după ce (...) spune că este prieten cu un alt student « (...)» (persoană neidentificată în cauză), inculpatul Iulian Antonescu acceptă banii oferiţi de inculpat şi îi cere studentului să înveţe până la examen. (...) Cu prilejul susţinerii examenului restant, la data de 6 septembrie 2016, inculpatul Iulian Antonescu i-a acordat studentului (...) nota 5, promovând astfel examenul“, conform rechizitoriului.
 
În continuare, procurorii Anticorupţie prezintă cazului unui alt student care nu a obţinut notă de promovare la disciplina Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială. În acest context, studentul ar fi ajuns să-i cumpere medicamente profesorului Iulian Antonescu.
 
Iată cum s-ar fi petrecut toată scena: „(...) este student la Academia Navală «Mircea cel Bătrân» Constanţa, Secţia civilă - Facultatea de Inginerie marină - Departamentul de Inginerie electrică şi electromecanică navală, în grupa (...).
 
Printre disciplinele studiate de către (...) în anul I de studii, se regăseşte şi materia predată de inculpatul Iulian Antonescu, respectiv Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială. (...), la examenul final aferent semestrului al II-lea din anul I, nu a obţinut notă de promovare la disciplina Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială. Pentru a promova la această materie (...) a susţinut un prim examen restant în cursul lunii septembrie 2016, dar tot nu a reuşit să obţină o notă de promovare. În aceste condiţii, a fost nevoit să susţină o nouă testare în sesiunea de reexaminare.
 
De la colegii din Academie, (...) a aflat că inculpatul Iulian Antonescu primeşte bani de la studenţi pentru a le acorda note de promovare la examenele aferente disciplinei Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială.
Văzând că nu a obţinut o notă de promovare nici în sesiune de final de an şi nici în sesiunea de restanţe, (...) s-a hotărât să-i ofere inculpatului Iulian Antonescu suma de 50 de euro în schimbul acordării unei note de promovare.
 
Astfel, la data de 21 septembrie 2016, (...) a mers la biroul inculpatului Iulian Antonescu, din incinta Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanţa, unde i-a oferit suma de 50 de euro, pentru a-i acorda o notă de promovare cu prilejul susţinerii examenului restant în sesiunea de reexaminări din cursul lunii septembrie 2016. (...) a pus suma de 50 de euro într-un plic pe care l-a pus pe biroul inculpatului, însă acesta a refuzat banii şi i-a înmânat inculpatului o listă pe care erau notate mai multe medicamente, solicitându-i să-i cumpere acele medicamente. În acest context, (...) a fost de acord şi a luat plicul cu bani înapoi, cu bileţelul pe care erau menţionate medicamentele solicitate de inculpatul Iulian Antonescu, a mers la o farmacie de unde le-a cumpărat, cu suma de 146 de lei, apoi a revenit în biroul inculpatului şi i le-a remis. Cu prilejul susţinerii examenului restant (...), la data de 23 septembrie
2016, a primit nota 5“.
 
În privinţa inculpatei Camelia Ciobanu, cadru didactic în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, procurorii DNA au reţinut săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită.
 
Într-unul dintre cazuri, Anticorupţii arată următoarele: „numita (...) este studentă în anul al II-lea la Academia Navală «Mircea cel Bătrân» Constanţa, Facultatea de Inginerie şi management naval şi portuar. În anul I, printre alte materii, a studiat Algebră liniară, geometrie analitică şi diferenţială şi trigonometrie sferică (denumită în continuare AGAD), cu Ciobanu Camelia. În urma unui incident petrecut în semestrul al doilea al anului universitar 2015-2016 între Ciobanu Camelia şi studenta (...), aceasta din urmă nu a mai frecventat cursurile profesoarei în cauză. Ulterior, (...) a aflat de la colegii din anii superiori că profesoara Ciobanu Camelia promovează unii studenţi în schimbul unor sume de bani, de circa 300-400 de euro, însă nu primea banii direct de la studenţi, ci prin intermediul unor persoane de încredere ale acesteia.
 
Astfel, pe la începutul lunii septembrie 2016, (...) a aflat de la Ghirase Alexandru-Georgian, student al Academiei Navale «Mircea cel Bătrân», că Ciobanu Camelia primeşte sume de bani de la studenţi prin intermediul profesoarei de limba engleză, pentru a-i promova pe aceştia la examenele aferente disciplinei AGAD. Ca urmare a cercetărilor efectuate, a fost identificată profesoara de limba engleza în persoana numitei Ion Ana. Mai întâi, (...) l-a întrebat pe Ghirase Alexandru-Georgian dacă poate să o ajute să promoveze examenul, acesta din urmă spunându-i că o să vorbească şi o să-i dea un răspuns în acest sens, iar apoi, Ghirase Alexandru-Georgian a contactat-o pe Ion Ana şi a întrebat-o dacă poate să vorbească cu Ciobanu Camelia pentru a-i acorda o notă de promovare studentei (...) la examenul restant aferent disciplinei AGAD, la care Ion Ana i-a transmis că va vorbi mai întâi cu Ciobanu Camelia, iar apoi îi va da un răspuns. După ce a primit confirmarea de la Ion Ana că Ciobanu Camelia o poate ajuta pe (...) să promoveze examenul restant, Ghirase Alexandru-Georgian a contactat-o (...) şi i-a spus că poate să o ajute, dar că trebuie să dea 150 de euro, bani ce ar urma să ajungă la Ciobanu Camelia, după care a revenit şi i-a spus că trebuie să-i dea 200 de euro pentru Ciobanu Camelia.
 
În acest context, (...) i-a dat inc. (...) suma de 200 de euro, după care (...), i-a remis-o Ion Ana, împreună cu un bileţel pe care era notat numele studentei (...), iar apoi, la începutul lunii septembrie 2016, Ion Ana s-a întâlnit în curtea Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» cu Ciobanu Camelia şi i-a remis acesteia suma de 200 de euro şi un bileţel pe care se afla scris numele studentei (...). Cu ocazia susţinerii examenului, (...) a fost promovată de Ciobanu Camelia cu nota 5“.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătoare dispuse în cauză.
 
De menţionat că, tot în acest dosar, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: Radu Emanuel Acsinciuc, Lucian Stoica Stanciu, pentru de dare de mită, Vasile Irimia, Ana Ion şi Alexandru Georgian Ghirase, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.
 
În prezenţa apărătorilor aleşi, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:
 
- Radu Emanuel Acsinciuc - un an şi şase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani şi interzicerea pe o perioadă de un an şi şase luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
- Lucian Stoica Stanciu - un an şi opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani şi interzicerea pe o perioadă de un an şi opt luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
- Vasile Irimia, Ana Ion şi Alexandru Georgian Ghirase - trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de trei ani şi interzicerea pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor sume ce aparţin inculpaţilor Antonescu Iulian şi Ciobanu Camelia, respectivele sume fiind consemnate la unităţi bancare, pe numele acestora.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 31 Mar, 2017 21:20 Cum drac se face ca inainte de 2016 toti erau curati ca lacrima ?Sau nu se inventase denuntul ....