Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri de Top 500 pe teren retrocedat (documente)

ro

09 Oct, 2010 00:00 11003 Marime text
1_deschidere.jpgUn teren retrocedat de administraţia Mazăre a ajuns acum în posesia unui miliardar căruia îi place mai mult Coasta de Azur decât România. Petre Marinescu, împreună cu soţia sa, Claudia-Irina, a cumpărat în 2008 o parcelă de pământ de la SC Cupa Internaţional SRL.

Acolo, pe strada Aviator Alexandru Şerbănescu nr. 3, în zona Campus, afaceristul, care ocupă locul 294 în Topul 500 Forbes, doreşte să facă un centru de afaceri ce va purta numele Phoenix Business Park. O clădire sobră, „cubistă“, cu opt etaje se va ridica pe 1.980 mp. Dar cum a ajuns afaceristul bucureşteano-franţuz să investească în Constanţa?! Pe 20 martie 2008, soţii Marinescu au semnat contractul de vânzare-cumpărare nr. 306 prin care au devenit proprietarii terenului liber de construcţii, în suprafaţă de 1.979,75 mp situat în intravilanul municipiului Constanţa, strada Aviator Alexandru Şerbănescu nr. 3, cu număr cadastral 15257, înscris în Cartea Funciară nr. 47276. Vânzător: SC Cupa Internaţional SRL, cu sediul social în piaţa agroalimentară Tomis III, reprezentată prin asociat şi administrator Daniel Pandele şi prin asociat Dumitru Cuşu. 

Povestea unei vânzări

Firma cumpărase, la rândul ei, suprafaţa de teren de la Ana Caminof, care l-a dobândit ca bun propriu în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 452 din 7 aprilie 2006. 

Femeia a cumpărat de la nume sonore: Marius şi Corina Tărcatu. Aşa cum bine se ştie, Marius Tărcatu a fost, până nu demult, director al Direcţiei Tehnic Achiziţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa condus de Nicuşor Constantinescu (inculpat în dosarul retrocedărilor), iar acum ocupă o funcţie în Direcţia Generală de Urbanism şi Lucrări Publice a aceluiaşi CJC. Soţii Tărcatu au dobândit pământul ca bun comun în baza deciziei primarului Radu Mazăre nr. 672 din 10 martie 2004, poziţia 3 privind respingerea cererii de restituire în natură şi oferta privind acordarea altor măsuri reparatorii prin echivalent. Punerea în posesie s-a realizat pe 31 mai 2004, conform procesului verbal de predare-primire întocmit conform Legii 10/2001 înregistrat sub nr. 69261/2001. Şi uite cum, de la Mazăre, la Tărcatu, Ana Caminof, Cuşu şi Pandele, la Petre Marinescu, retrocedarea a fost uitată. Pentru că, se pare, noul proprietar habar nu are de provenienţa terenului. Contactat telefonic, Petre Marinescu, ocupantul locului 294 în Top 500 Forbes, spune că momentul nu este foarte bun pentru investiţii în proiecte imobiliare, însă speră că peste doi ani, atunci când clădirea va fi finalizată, „se va mişca piaţa“. „Investim 3 milioane de euro, fonduri europene. O să fie ceva frumos“, a mai spus afaceristul, care nu a dorit să ofere informaţii nici despre contract, nici despre vânzătorii terenului, spunând că sunt informaţii confidenţiale. 

Tsunami, Katrina şi Dinamo

Însă, Cupa Internaţional SRL, firma care a primit de la Marinescu 3.078.693,39 de lei pentru terenul de pe strada Aviator Alexandru Şerbănescu nr. 3 are ca asociaţi două nume sonore: Dumitru Cuşu şi Daniel Pandele. Cuşu poate fi regăsit şi el în Top Forbes, la poziţia 338, cu o avere estimată la 14-15 milioane de euro. El este cunoscut mai ales datorită restaurantului său, Vraja Mării. Pe de cealaltă parte, Daniel Pandele este patronul Dorally Mall. Administratorul Cupa Internaţional spune că au vândut terenul pe care acum Petre Marinescu vrea să construiască centrul de afaceri Phoenix Business Park pentru că societatea avea alte proiecte, mai importante, în derulare. „Am construit un P+5 E pe strada Eroilor pe 2.200 mp. Am avut alte priorităţi, iar acel teren nu se afla printre ele. Domnul Marinescu a fost dispus să cumpere şi a fost o afacere foarte bună pentru noi. Am avut profit.  Dacă nu vindeam era o afacere foarte proastă“. Daniel Pandele a precizat că nu o cunoaşte pe Ana Caminof, dar nici pe Marius Tărcatu, cumpărarea terenului făcându-se prin intermediul unei agenţii imobiliare. Cumpărătorul, Petre Marinescu, este prezentat de revista Forbes ca fiind un împătimit al concediilor. A făcut avere din imobiliare, a vizitat aproape toate continentele lumii şi trăieşte la Cannes şi la Bucureşti. A văzut „pe viu“ tsunamiul din Thailanda şi uraganul Katrina, are un Maseratti şi este fan al echipei de fotbal Dinamo. Forbes a estimat că Petre Marinescu are o avere de 16-18 milioane de euro. Turnul de pe strada Aviator Alexandru Şerbănescu va fi dezvoltat de SC Phoenix Business Park SRL (nume pe care îl va purta şi viitorul centru de afaceri), în care sunt implicaţi, alături de Marinescu, Diana Elena Agatha Nicolae şi Marius Eduard Ursei, administrator fiind Vanghele Vriscu. 

De la un inculpat la altul

Despre beneficiarul retrocedării lui Radu Mazăre (inculpat în dosarul retrocedărilor), Marius Tărcatu, se poate spune că este angajat al lui Nicuşor Constantinescu, dar şi că este judecat, alături de Constantin Babuş, pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită. Alături de ei a fost trimis în judecată şi Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice din Primăria Constanţa, acuzat de comiterea infracţiunii de şantaj. Procesul se află în faza de rejudecare a apelului, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat hotărârea prin care Babuş şi Tărcatu fuseseră achitaţi, iar Pilat fusese condamnat la o pedeapsă de doi ani, cu suspendare sub supraveghere. Tărcatu a ajuns la judecată după un autodenunţ al lui Dumitru Burcin, care a spus anchetatorilor că Babuş i-ar fi pretins o şpagă de 20.000 de dolari, bani luaţi în numele acestuia de angajatul lui Nicuşor Constantinescu. 

  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 09 Oct, 2010 08:19 dna tace ia spaga? cusu ospatar informator al lui serban baciu si sorescu implicat in dosar penal contrabanda incineratorul a luat pe spaga de ;a mihaiesi si mazare mai multe imobile -are dna parchetul-de la care ia bani de chirii la mina- va face el puscarie? nu tatal deputatei stavrositu -asta e mafia macedoneasca din justitie- de ce nu li se intercepteaza telefoanele sa vedeti trafic de influenta si afaceri mafiote sir dga dna iau spaga si tac ...e al quedqa aici