Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa „Relaţia mea cu Tonitza a fost cu totul specială“ (galerie foto)

ro

03 Oct, 2014 00:00 3207 Marime text
La Muzeul de Artă Constanţa au avut loc, ieri, două evenimente culturale de excepţie. Astfel, de la ora 14.00, a fost vernisată expoziţia comemorativă intitulată „Radu Florescu. Viaţa şi opera“, iar de la ora 15.00, a fost lansată monografia „Tonitza“, semnată de dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.
 
Criticul de artă dr. Doina Păuleanu a declarat, cu emoţie: „Pentru mine, faptul că lansez astăzi o carte după ce se deschide această expoziţie este deosebit de semnificativ. Nu am vrut eu, aşa s-a potrivit. Dar Dumnezeu le aşază pe toate aşa cum trebuie să fie aşezate.“
 
Constănţeni de toate vârstele au venit la evenimentul lansării şi au cumpărat noua lucrare semnată de directorul Muzeului de Artă, insistând ca preţioasa monografie să fie însoţită de autograful autoarei. „Vă veţi bucura mai ales de citatele pe care le-am introdus. În general, cartea mea este un exerciţiu de admiraţie faţă de toţi cei care m-au precedat în această investigaţie şi am certitudinea că le datorez felul în care relaţionez cu artistul. Relaţia mea cu Tonitza a fost cu totul specială, pentru că eu îl consider cel mai iubit dintre pictorii pământeni şi se vede treaba că nu sunt singură în acest demers. Tonitza atinge nişte cote fabuloase la toate licitaţiile la care lucrările sale sunt prezente şi este firesc să fie aşa“, a subliniat Doina Păuleanu.

„Opera lui Tonitza şi ochii Contesei“ 

Într-o caracteristică şi inconfundabilă notă de umor, dr. Doina Păuleanu a precizat că acest volum are un coautor, şi anume pisica sa, pe nume Contesa. „Această lucrare are un coautor. Este vorba de pisica mea, pe nume Contesa, care m-a însoţit tot timpul: în fiecare seară, stătea pe maldărul de cărţi. A extrage o hârtie de sub Contesa devenea o adevărată aventură, miorlăia. Citind acest text, veţi recunoaşte ochii rotunzi, minunaţi ai Contesei, pentru că ea a fost muza mea. Opera lui Tonitza şi ochii Contesei.“
 
Evenimentul a beneficiat de prezenţa unor cunoscuţi oameni de cultură, precum: Anca Ivaşcu, redactor-şef al Editurii Monitorul Oficial, dr. Rodica Matei, istoric de artă, prof. univ. dr. Ioan Opriş, dr. Virgil Coman, şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Statului Constanţa, arhitectul Radu Cornescu.
 
Albumul „Tonitza“ cuprinde 204 pagini, a apărut la Editura Monitorul Oficial, având o prezentare elegantă şi modernă, realizată de graficianul Roland-Edgar Vasiliu. Textul consistent, documentat, precum şi fermecătoarele ilustraţii invită la o călătorie în lumea culorii şi a sensibilităţii artistice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii