Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ansamblul folcloric „Speranţa“ al tinerilor cu nevoi speciale, pe podiumul mai multor concursuri (galerie foto)

ro

20 Jan, 2018 00:00 1857 Marime text
În anul 2010, când s-au ridicat locuinţele protejate Cumpăna destinate tinerilor cu nevoi speciale, Aiten, o tânără beneficiară, a încercat să pună bazele unui ansamblu folcloric.
 
„De când coordonez locuinţele protejate, am testat abilităţile fiecăruia dintre beneficiari: unul picta, altul cânta, altul dansa, altul era bun la bucătărie şi tot aşa. Am încercat să creez activităţi pentru fiecare în parte, în funcţie de capacităţile lor. Ei aveau şi o trupă de dansuri populare destul de firavă. Am denumit-o «Speranţa». Speranţa este ceva ce îi caracterizează pe aceşti tineri cu nevoi speciale. Fiecare dintre ei are o poveste cu multe lacrimi, fiecare a trecut prin momente grele, dar speranţa a rămas de fiecare dată în ochii lor“, a declarat Camelica Oprea, şefa complexului de locuinţe protejate de la Cumpăna.
 
Ansamblul este coordonat, încă de la început, de maestrul coregraf Constantin Olteanu, cel care coordonează şi ansamblul folcloric „Româncuţa“, iar artiştii foloseau costume populare împrumutate de la Primăria Cumpăna. La doar o lună de la înfiinţarea ansamblului „Speranţa“, tinerii au câştigat cea de-a V-a ediţie a Cupei Toamnei, iar marea surpriză s-a produs un an mai târziu, când au câştigat Trofeul „Dobroge, mândră grădină“, la secţiunea Interpretare vocală pentru tineri cu dizabilităţi, desfăşurat în perioada 25-30 august 2015.
 
Membrii ansamblului folcloric au aflat că sunt câştigători în cadrul unei emisiuni TV a unui post din capitală unde au fost invitaţi să participe. Au primit vestea, dar şi marele trofeu în direct, pe platoul emisiunii. „Cu toţii am plâns, am tremurat în platoul de filmare, în direct, la Bucureşti. Mie mi s-a făcut rău. M-a luat ameţeala de emoţie“, povesteşte Aiten. Atunci, ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, le-a donat costumele populare cu care au participat la concurs.
 
Aiten este şi solista ansamblului folcloric. Şefa complexului de locuinţe, Camelica Oprea, o descrie ca pe o tânără de încredere. Se ocupă cu partea administrativă a locuinţelor în care stau fetele şi organizează toate activităţile unei zile obişnuite. Aiten are 32 de ani şi s-a născut în satul Făurei, comuna Băneasa, judeţul Constanţa. Nu ştie absolut nimic despre părinţii ei naturali. A trecut prin toate centrele de plasament, iar în 2010 a ajuns în complexul de locuinţele protejate din Cumpăna, unde şi-a găsit adevărata familie.
 
„Aici ne ajutăm unii pe alţii. Doamnele au grijă de noi, dar şi noi avem grijă de ele“, spune Aiten. Pe lângă deficienţele de ordin psihic, Aiten are şi o problemă la un picior care îi face mersul greoi. Cu toate acestea, Aiten este plină de viaţă şi foarte glumeaţă. A absolvit cursurile Liceului Tehnologic din cadrul Centrului Şcolar „Albatros“ din Constanţa, îi place matematica, cântă, dansează, pictează pe sticlă şi împleteşte brăţări şi semne de carte.
 
În cadrul locuinţelor protejate de la Cumpăna, 26 de tineri cu nevoi speciale (afecţiuni psihice asociate cu probleme fizice) învaţă ce înseamnă o familie şi sunt pregătiţi pentru a înfrunta singuri viaţa. În funcţie de capacităţile pe care le au, tinerii de aici merg şi la cursuri de calificare în diferite specializări cum ar fi florar, decorator sau chiar în domeniul IT, nivel de pregătire mediu, iar câţiva dintre ei muncesc în oraş.
 
 
Complexul de locuinţele protejate Cumpăna a fost construit în anul 2010, cu fonduri de la Consiliul Judeţean şi Fondul de Întrajutorare Internaţional al Guvernului Irlandei. Scopul principal al celor patru căsuţe destinate tinerilor cu nevoi speciale este acela de a-i încuraja şi de a-i îndruma să se gospodărească singuri şi să deţină controlul asupra propriei vieţi, supravegheaţi şi ajutaţi de cei 14 angajaţi ai DGASPC Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii