Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:56 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

139 de ani de la reintegrarea Dobrogei la Statul Român Ziua Dobrogei, marcată în avans, la Școala „Ciprian Porumbescu“ (galerie foto)

ro

13 Nov, 2017 21:59 5067 Marime text
Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa și Şcoala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu“ au organizat luni, 13 noimebrie, simpozionul „14 Noiembrie 1878 - Ziua Dobrogei. 139 de ani de la Reintegrarea Dobrogei la Statul Român“.

Evenimentul a fost găzduit de școala care poartă numele marelui compozitor.

„Pentru spaţiul de etnogeneză al neamului românesc şi al României de la Mare - cuprins între Dunărea de Jos şi Mare, cunoscut în Evul Mediu şi în timpurile mderne sub numele de Dobrogea -, ziua de 14 noiembrie 1878 reprezintă reintegrarea lui la Statul Român, fiind recuperat de la Imperiul Otoman, care îl dislocase din Ţara Românească a lui Mircea cel Bătrân. Este un act memorabil al istoriei naţionale, realizat într-un context internaţional favorabil, în contextul proclamării, la 9 Mai 1877, a Independenţei României şi a recunoaşterii ei un an mai târziu, de către Marile Puteri, prin Tratatul de Pace de la Berlin, de la 1/13 iulie 1878. Este al doilea act în făurirea Statului Modern Român, născut la 24 Ianuarie 1859, şi finalizat în anul 1918, prin actele plebiscitare de la Chişinău, la 27 martie, de la Cernăuţi, la 28 noiembrie, şi de la Alba Iulia, la 1 Decembrie - ore astrale ale României moderne“, a spus preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, prof. univ. dr. Stoica Lascu.




În program au fost incluse cuvântări, prezentare de comunicări științifice, susținute de invitați, referate, dar și momente artistice, oferite de elevi.

Redăm mai jos programul complet al manifestării:

prof. Cătălin Agafiţei, director - Cuvânt de deschidere 
prof. Carmen-Elena Ţilivea - „Dobrogea - străvechi pământ românesc“
prof. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România - „Reintegrarea Dobrogei la Statul Român, la 14 noiembrie 1878 - ora astrală a spaţiului dintre Dunăre şi Mare
prof. Constantin Vitanos, fost vice-preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România -  „Personalităţi ale culturii şi învăţământului Dobrogei modern“
dr. Delia Roxana Cornea, muzeograf, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa - „Multiculturalitate și diversitate etnică pe pământ dobrogean, reflectate în imagini de epocă“
prof. Daniela Agafiţei - „Scriitori români despre Dobrogea“
● Eleva Rebecca Zmeu (clasa a VII-a A) - „14 noiembrie 1878 - bornă în istoria naţională“
● Elevi: Ebru Sefa, Ege Cadâr - „Tătarii dobrogeni - obiceiuri și tradiţii“
Eleva Kaira Koseoglu - „Turcii dobrogeni - obiceiuri şi tradiţii“ 
Elevi: Mihaela Cuța, Simona Matei, Andreea Matei - „Aromânii/românii din Balcani în Dobrogea - obiceiuri şi tradiţii“
Elevi: Mădălina Suditu, Robert Cristian, Bogdan Marin - „Noiembrie 1878 – primirea sărbătorească a            autorităţilor civile şi militare în Dobrogea (1878)“ (Joc de rol)
Elevi: Cosmina Gheorghe, Karina Anagnoste, Mihaela Cuța, Idal Sali, Serdar Ali, Aris Meme - „Dobrogea - mozaic etnic şi pluriconfesional“ (moment artistic)
● Eleva Ingrid Muller - „Germanii dobrogeni - obiceiuri şi tradiţii“
● Elevi: Andreea Pătrașcu, Cristian Mosor, Ioana Feodotov, Ioana Ghiocel, Mara Țibuliac, Virginia Cocoș - Moment artistic - geamparale-dans   
Elevă Maysa Uleșanu - „Dobrogea în imagini - Prezentare PP“
Elevă Diana Mirea, prezentator



Citește și:

Final de proiect. Expoziție și premii pentru elevii preocupați de istoria Dobrogei

„Album Dobrogean“, la Liceul Teoretic „George Călinescu“. Elevii au redescoperit eroii dobrogeni (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii