Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protestatarii ameninţă cu un „maidan“, după modelul Ucrainei Mazăre vs. operatori portuari şi sindicalişti, în războiul pentru Portul Constanţa

ro

22 May, 2014 00:00 2951 Marime text
Aproape 400 de sindicalişti portuari au protestat, ieri dimineaţă, pentru a treia zi consecutiv, în faţa sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, împotriva posibilului transfer al acţiunilor Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la municipalitate. Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, a declarat, în timpul pichetării sediului CNAPMC: „Nu va băga nimeni bani în Portul Constanţa dacă nu va avea garanţia că statul este în spatele autorităţii portuare“.

„Au scos la mezat autoritatea portuară“

În această ordine de idei, Burlacu a anunţat că nu este exclus ca protestatarii să organizeze un aşa-numit „maidan“, după modelul „euro-maidanului“ din Ucraina, în cazul în care nu se va ţine cont de solicitările lor, iar pachetul de 13% din acţiunile Portului Constanţa va ajunge în „ograda“ administraţiei Mazăre. „Au scos la mezat autoritatea portuară. Pe mâna cui va încăpea Portul? Portul Constanţa are încasări de miliarde“, care, odată cu listarea la Bursă şi cu transferul acţiunilor, „se vor duce în buzunarele băieţilor deştepţi“.
Nu mai puţin important, liderul FNSP a anunţat, ieri, că sindicaliştii portuari au semnat, marţi, alături de organizaţia patronală Operatorul Portuar, o adresă către Comisia Europeană, referitoare la transferul acţiunilor de la Ministerul Transporturilor la administraţia locală constănţeană.
Despre Portul Constanţa a făcut declaraţii, ieri, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal Constanţa, şi primarul Radu Mazăre. Acesta şi-a reiterat convingerea că operatorii portuari nu se vor mai opune transferului acţiunilor Portului. „Veţi constata că din tot Portul şi din toţi operatorii de acolo sunt două firme care se împotrivesc, anume a milionarului Comănescu şi a milionarului Idu“, a specificat edilul-şef. Declaraţiile sale vin după ce, în cursul zilei de marţi, a convins Minmetal-ul să nu se mai opună proiectului privind transferul. Tot marţi, Mazăre a anunţat că nici Chimpex-ul nu are nicio problemă în sensul acesta. Amintim că Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere, unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai posibilului transfer de acţiuni ale Portului Constanţa, a declarat că va merge „până la capăt“ în ce priveşte opoziţia sa.

Sindicatul SNC şi Umex, atrase de partea lui Mazăre

Unul dintre sindicatele care s-au alăturat primarului Radu Mazăre în intenţia sa de a prelua încă 13% din acţiunile Portului Constanţa este sindicatul SNC. Anunţul a fost făcut, ieri, de consilierul local PPDD Dede Perodin, liderul sindicatului SNC. „Suntem de acord cu preluarea a 13% din acţiuni, pentru că vor beneficia constănţenii“, a declarat Perodin. El a precizat şi că atitudinea sindicatului faţă de acest subiect nu ar fi treaba patronatului.
Tot în cursul zilei de ieri, Radu Mazăre s-a întâlnit cu reprezentanţii conducerii Umex pentru a discuta pe tema transferului acţiunilor Portului Constanţa. Potrivit spuselor edilului-şef, operatorii portuari - Umex, Chimpex, Minmetal - „sunt oameni de afaceri şi nu vor să fie partizani“. Mazăre a adăugat, la ieşirea de la discuţii, că cei de la Umex sunt deschişi dialogului şi că nu ar avea nimic împotriva demersului privind transferul acţiunilor la administraţia locală.

„Ce v-a promis Radu Mazăre de sunteţi atât de pornit să-i daţi Portul?“

Sindicaliştii portuari au anunţat, ieri, că nu renunţă la proteste. Ele vor fi reluate, cel mai probabil, după alegerile europarlamentare de duminică. Protestatarii cer însă demisia ministrului Transporturilor, social-democratul Dan Şova. Mircea Burlacu a declarat, din acest punct de vedere: „Să plece domnul Şova, dacă nu doreşte să-şi asume responsabilitatea în problema Portului Constanţa. Ce v-a promis Radu Mazăre de sunteţi atât de pornit să-i daţi Portul?“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii