Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACoR, din nou cu jalba-n proţap la Guvernul Ponta Primarii cer bani pentru funcţionarii din administraţia locală (document)

ro

28 Aug, 2014 00:00 1849 Marime text
Asociaţia Comunelor din România (AcoR) va trimite din nou Guvernului o listă cu revendicările a peste 2.800 de primari din toată ţara. Aleşii locali se plâng de nivelul de salarizare din primării şi cer mai mulţi bani pentru funcţionarii publici. Potrivit declaraţiilor Marianei Gâju, primar al comunei Cumpăna şi, totodată, preşedintele ACoR Constanţa, revendicările nu sunt noi, ci ele au mai fost aduse o dată în atenţia Guvernului Ponta, dar au fost, recent, discutate şi aprobate din nou de reprezentaţii ACoR, în contextul Adunării Generale.

„Alesul local e zero fără echipă“

Indiferent de culoarea politică, peste 2.800 de primari din întreaga ţară cer Guvernului Ponta salarii mai mari pentru funcţionarii din administraţia locală şi o serie de modificări la Legea administraţiei publice locale 215. Revendicările urgente ale aleşilor locali nu sunt însă noi, căci au mai fost aduse în atenţia premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Liviu Dragnea şi anul trecut. Cu toate acestea, problemele semnalate de primari au rămas nerezolvate.

„Revendicările sunt cele pe care le-am discutat şi aprobat din nou în cadrul Adunării Generale din 27 iulie - 3 august a ACoR, dar ele nu sunt noi. Acum aşteptăm răspuns. Solicităm corectarea legislaţiei româneşti în conformitate cu cea a Uniunii Europene, iar aici mă refer la problema incompatibilităţii primarilor, şi modificarea nivelului de salarizare a funcţionarilor publici din administraţia locală“, a declarat Mariana Gâju. Preşedintele ACoR Constanţa a ţinut să menţioneze că, în opinia sa, „alesul local e zero fără echipă“. „În zece ani nu a existat o creştere a salariilor pentru funcţionarii publici, ci doar corectări“, a adăugat primarul PSD.

„Oricărui guvern îi e uşor să momească liderii de sindicat“

Una dintre solicitările primarilor presupune, aşa cum explică Vasile Delicoti, gospodarul-şef al comunei constănţene Poarta Albă, „ca primarul să-şi poată delega şi răspunderea, nu doar atribuţiile“. „Atunci când îşi deleagă atribuţiile, primarul trebuie să îşi poată delega şi răspunderea. Astfel, dacă funcţionarul public face o gafă, răspunderea să fie comună. În felul acesta, s-ar responsabiliza şi unul, şi celălalt“, explică şeful administraţiei publice locale din Poarta Alba, democrat-liberalul Vasile Delicoti.
Primarul comunei constănţene ţine să amintească faptul că aceste revendicări au făcut, în 2013, subiectul unui memorandum aprobat între ACoR şi vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi că „nu s-a respectat nimic din acel memorandum“.
Delicoti susţine totodată că retrimiterea către Guvern a acestor revendicări are loc mai ales pe fondul nemajorării salariilor funcţionarilor din administraţia locală. „Am cerut să se aplice grilele din legea salarizării, ceea ce nu s-a întâmplat“, subliniază primarul. Întrebat dacă ACoR are, măcar de data aceasta, vreo şansă de a rezolva revendicările primarilor, gospodarul-şef al comunei Poarta Albă a mărturisit: „E greu, iar aici este vina sindicatelor pentru că nu se unesc. Oricărui guvern îi este uşor să momească liderii de sindicat“.

„90% din muncă o fac funcţionarii publici“

Şi primarul PSD din comuna Crucea, Gheorghe Frigioi, speră că problemele se vor rezolva pentru că, spune el, „un salariu de 1.000 de lei după ani de zile de muncă este aproape jignitor pentru un funcţionar, în condiţiile în care 90% din muncă, în administraţia locală, o fac funcţionarii publici“.
Frigioi a precizat şi că ACoR ar fi trebuit, din punctul său de vedere, să facă demersuri pentru mărirea salariilor funcţionarilor publici concomitent cu demersurile pentru majorarea salariilor primarilor.

„E strigător la cer“

Nu mai puţin important, primarii cer reducerea numărului de consilieri locali din comune pentru ca aşa-numita clientelă politică să nu mai „sufoce“ activitatea primăriilor mici.
Lili Pîslaru, primarul comunei Pecineaga, este însă de părere că problema din administraţia locală nu este, la nivel de comună, numărul mare de consilieri ci, ca în toate unităţile administrativ-teritoriale, nivelul de salarizare al funcţionarului public. „Numărul de consilieri, în ce priveşte o comună de gradul 3, cum este Pecineaga, cu 3.600 de locuitori, nu este mare. Problema constă însă în salariile mici ale funcţionarilor. Sunt foarte multe supărări, pentru că nu se ţine cont de vechime, de pregătire... După 15 ani de muncă, sunt încă salarii de 7 milioane în cazul funcţionarilor publici. Păcat, este strigător la cer“, a declarat primarul din Pecineaga.
Documentul cu revendicările primarilor urmează să ajungă pe masa Guvernului. Prolema este cu atât mai delicată cu cât primarii susţin acest demers indiferent de culoarea lor politică şi reproşează actualului Executiv că, până la acest moment, nu s-a ţinut de cuvânt. Rămâne de văzut dacă, în an electoral, Guvernul Ponta va decide majorarea salariilor funcţionarilor din administraţia locală sau dacă, din contră, va ignora în continuare vocea aleşilor locali.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii