Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stroe, Făgădău, Thompson, militari americani şi români, voluntari, uniţi pentru curăţarea plajelor din Mamaia (galerie foto)

ro

28 Sep, 2015 00:00 3505 Marime text
Circa 300 de voluntari au participat, sâmbătă, la o acţiune de curăţare a plajei şi a zonelor limitrofe acesteia din staţiunea Mamaia. Evenimentul, dedicat Zilei Internaţionale de Curăţare a Plajelor, a fost organizat de Ambasada SUA la Bucureşti în parteneriat cu Liga Navală a Statelor Unite - Consiliul din România. Printre cei care au participat la acţiune s-au numărat primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, prefectul judeţului, Ion Constantin, şi Elena Frîncu, cetăţean de onoare al Constanţei. Alături de ei s-au aflat şi adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, Dean Thompson, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Constanţa, sportivi consacraţi, elevi de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ şi de la Clubul Sportiv „Farul“ Constanţa, reprezentanţi ai forţelor armate americane şi române, precum şi angajaţi ai Ambasadei SUA.
 
În deschiderea evenimentului, directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa, Felix Stroe, prezent la acţiune, a declarat: „Astăzi, suntem împreună într-o zi minunată de toamnă şi avem cu toţii onoarea să participăm la o acţiune de acum tradiţională - Acţiunea „Our Ocean“. Le spun bun-venit oaspeţilor de la Ambasada SUA, parteneri tradiţionali ai Ligii Navale a Statelor Unite ale Americii - Consiliul din România şi ai Companiei RAJA. Vă mulţumesc, stimate domnule Dean Thompson, pentru prezenţa dumneavoastră alături de noi. Cu siguranţă va rămâne pentru toţi, şi mai tineri, şi mai bătrâni, o zi de neuitat şi îmi doresc să repetăm cât mai multe asemenea acţiuni, care vor sădi sentimente civice în sufletele tuturor. Ne educăm să respectăm natura şi să dăruim un viitor curat copiilor noştri.“
 
„În calitate de preşedinte al Ligii Navale, sunt mândru că sunt aici. Astăzi, ne aliniem la iniţiativa globală a Zilei Internaţionale de Curăţenie Costieră. Sunt mândru că suntem alături de Ambasada Statelor Unite. Alături de noi sunt şi cei de la Colegiul «Mircea cel Bătrân». Felicitări că sunteţi astăzi aici! Voi sunteţi generaţia de mâine. Felicitări pentru toate performanţele pe care le-aţi înregistrat la concursurile internaţionale!“, a spus preşedintele Ligii Navale a Statelor Unite ale Americii - Consiliul din România, Teodor Patrichi.
 
Adjunctul misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a punctat, atât în limba română, cât şi în limba engleză, că acţiunea este una importantă şi le-a mulţumit celor implicaţi. „Mulţumesc că m-aţi invitat în această locaţie. Este o adevărată plăcere să mă aflu astăzi aici. Mulţumesc primarului şi companiei RAJA, GSP-ului, pentru sponsorizare şi suportul acestei acţiuni. Avem aici elevii de la Colegiul «Mircea cel Bătrân», militari americani, militari americani din marina navală. Cred că avem şi poliţişti români şi militari români. Fantastic! Mulţumesc tuturor! Este o acţiune importantă. Suntem responsabili pentru curăţarea oceanelor şi a mediului înconjurător. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la lansarea primei iniţiative internaţionale de curăţare a plajelor, condusă de organizaţia Ocean Conservancy“, a spus Thompson.
 
După aceste declaraţii de început, înarmaţi cu saci, mănuşi, tricouri de acelaşi fel şi şepci, sute de persoane s-au grupat pe echipe şi au pornit în misiunea de curăţare plajelor. De la Cazinoul Mamaia până la hotelul Rex, nu a mai rămas urmă de gunoi.
 
„Este o acţiune reuşită, care se desfăşoară anual pe plan mondial. Acţiunea «Our Ocean» este desfăşurată an de an sub egida generoasă a Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bucureşti. Anul acesta, printre organizatori s-a numărat Compania de Apă RAJA şi Liga Navală a Statelor Unite - Consiliul României. Ne-am bucurat de prezenţa adjunctului ambasadorului SUA la Bucureşti, domnul Dean Thompson.
 
Scopul acestei acţiuni nu este neapărat de a face curăţenie pe plajă, de a face curăţenie în parc, ci de a sădi în sufletul fiecăruia respectul pentru natură. De a ne învăţa să ne comportăm civilizat cu natura, care, îngrijită, ne va răsplăti cu aer curat, cu un mediu propice recreerii, de a sădi în sufletul fiecăruia respectul pentru noi înşine. Toţi cei aproximativ 300 de participanţi au fost foarte harnici. Rezultatul se vede. Aş vrea să fac o remarcă specială, cu privire la entuziasmul şi determinarea colegilor mai tineri, liceenii de la Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân», pentru care am o apreciere deosebită. Iată că nu ne răsplătesc doar cu medalii la prestigioase concursuri naţionale, ci şi cu un exemplu de atitudine civică!“, a declarat Felix Stroe, la finalul acţiunii.
 
„A fost un eveniment unic, extraordinar! Am demonstrat ceva astăzi!“, a spus şi Teodor Patrichi.
 
Ziua Internaţională de Curăţare a Plajelor, celebrată anual la data de 19 septembrie, reprezintă un avertisment cu privire la pericolul gunoaielor aruncate în apele oceanelor. Acestea afectează sănătatea oamenilor, a florei şi a faunei, precum şi resursele care depind de sănătatea apelor. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la lansarea primei iniţiative internaţionale de curăţare a plajelor, condusă de organizaţia Ocean Conservancy.
 
În ajunul conferinţei dedicate oceanelor („Our Ocean“), care va avea loc pe 5 şi 6 octombrie, la Santiago, în Chile, Departamentul de Stat şi ambasadele SUA din întreaga lume sprijină acţiuni de curăţare a plajelor. Unul dintre principalele obiective ale Planului de Acţiune al conferinţei este reducerea semnificativă a cantităţii de deşeuri, în special a materialelor din plastic existente în mediul marin, pentru a putea obţine o scădere măsurabilă până în 2025. Alte obiective includ reducerea acidificării oceanelor şi promovarea pescuitului sustenabil.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii