Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul Saim Osman Karahan a fost distins cu premiul Mehmet Niyazi - ediţia 2013

ro

02 Dec, 2013 00:00 3866 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), Filiala Medgidia, a organizat, la finalul săptămânii trecute, decernarea Premiului Mehmet Niyazi. Anul acesta, distincţia i-a revenit lui Saim Osman Karahan, scriitor tătar plecat din România şi stabilit, de ani buni, în Turcia, dar care, potrivit reprezentanţilor Uniunii, nu a uitat niciodată de promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţii din care provine.
UDTTMR a publicat, anul trecut, „Dicţionarul graiului tătar dobrogean”, lucrare complexă al cărei autor este Saim Osman Karahan, urmând ca anul acesta, pe 13 decembrie, cu prilejul Sărbătorii etniei tătare din Dobrogea, un alt volum al autorului să fie publicat.

Ulterior decernării premiului, pe scena Casei de Cultură „Lucian Grigorescu” din Medgidia au evoluat cele două ansambluri UDTTMR din localitate, Karasu şi Mini-Karasu. La eveniment au fost prezenţi şi preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, care a şi înmânat premiul, dar şi consulul general al Turciei la Constanţa, Ali Bozcaliskan.
Premiul Mehmet Niyazi a fost instituit prin lege, în 2007, la iniţiativa deputatului UDTTMR de la acea vreme, Aledin Amet. Potrivit legii, în preajma datei de 30 noiembrie (dată la care se presupune că s-a născut Mehmet Niyazi) este comemorat, în fiecare an, poetul, ziaristul şi pedagogul tătar Mehmet Niyazi, născut în satul Aşşîlar (Vânători), comuna Pecineaga, într-o familie de ţărani săraci. Mehmet Niyazi a rămas în memoria colectivă drept un militant consecvent al promovării culturii şi identităţii tătare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii